Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Maryna, gotuj pierogi!

Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Jurek » 20 lutego 2017, 16:11

Ciastka bez cukrowe przepis od mojej żony:
Dzisiejsze ciasteczka owsiane bez cukru, z bananem i jabłkiem, daktylami i rodzynkami, posypane słonecznikiem :) Pychotki.
Przepis
CIASTECZKA OWSIANE BEZ CUKRU
Składniki :
2 szklanki płatków owsianych (daje mix różnych: owsiane, gryczane, jęczmienne)
2 garści rodzynek lub suszonej żurawiny
około 15 szt daktyli
1/2 szklanki słonecznika
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 jajko
2 starte jabłka
1 banan rozgnieciony
trochę oleju,
szczypta soli
Daktyle zalewam wrzątkiem i chwilę moczę. Do dużej misy przekładam namoczone daktyle i rozgniatam łyżką na papkę a do tej samej wody wsypuję rodzynki i chwilę moczę. Po chwili przekładam już z wodą do miski. Dodaję starte jabłka i banan i jajko wszystko mieszam, potem dodaję płatki i sól i po wymieszaniu pozostawiam do namoczenia ok 0,5 godziny. Następnie dodaję mąkę, mieszam i nabieram łyżką do zupy porcję i formuje na dłoni ciastko i kładę go na słoneczniku wysypanym na talerzyk. Przekładam na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. Piekę w piekarniku na 180 stopni ok 12-15 minut.
Smacznego.

Pisałem już że staram się nie jeść cukru (z torebek)
ale nie jestem z kamienia ;-)
Dzięki takim "osładzaczom", bananom, jakoś daje radę.
Czyli jem słodkie ale bez cukru,
chwalę się ;-) bo może się komuś przydać.
Ja już źle znoszę zwykły cukier, a nie używam słodzików.
Jeśli zrobicie ciastka napiszcie jak smakowały, jak macie inne wersje podajcie
Awatar użytkownika
Jurek
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1741
Rejestracja: 07 lipca 2007, 16:24
Lokalizacja: opolskie


Re: Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Haniula1010 » 20 lutego 2017, 23:46

Dzięki Jurek :)
Postaram się zrobic ciasteczka w/g Twojego przepisu - tylko nie natychmiast ;)
Ja robiłam podobne, na dwóch jajkach, ale wszystkiego dawałam "na oko" i nie było słoneczniczka na wierzchu - a lubię ;)
Twoje - przez wszystkie dodatki i różnorodnośc płatków - wydają się byc bardziej "wypasione" ;)
Też staram się ograniczac cukier - a nie zawsze mi to wychodzi...
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2720
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Re: Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Tigerek » 27 lutego 2017, 16:48

Mi kategorycznie nie wolno jeść cukru, bananów, daktyli, więc wiele naturalnych słodziw mi odpada ;) - od 2 lat wszystko gotuję i piekę na ksylitolu, cukrze kokosowym lub stewii.

Moje ciastka dla leniwych - nieziemsko i bezwstydnie smaczne:

300g masła orzechowego bez soli i cukru
100g cukru kokosowego lub 80-90g ksylitolu
1 jajko

Opcjonalnie:
50 g posiekanej grubo czekolady 70% kakako
lub 50 g wiórków kokosowych

Wszystko zamieszać łyżką, toczyć kulki, spłaszczać mokrym widelcem na papierze od pieczenia :)

Pieczenie: 170 stopni do zezłocenia. Pieczone dłużej będą kruche, krócej lekko ciągnące w środku :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Re: Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Robert » 28 lutego 2017, 19:15

Mam wrażenie że jakiegoś składnika brakuje, który nada gęstej konsystencji...
Wiem że nic nie wiem
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3540
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Tigerek » 05 marca 2017, 16:30

Mi się też tak wydawało, ale już samo mieszanie masła orzechowego z jajkiem utwardza masę ;)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Re: Słodkie, ale bez cukru (z torebki)

Postautor: Jurek » 06 października 2017, 15:25

Z małymi wyjątkami dalej słodzę bez "cukrowo",
zrobiłem wyjątek na weselu i roczku zjadłem kawałek ciasta.
To się zmieniło to przede wszystkim, to że już w czasie jedzenie
wiedziałem, że jestem już po drugiej stronie "mocy".
Po zjedzeniu czegoś z cukrem mam zwiększony apetyt
i mam się gorzej.
Raczej pozostanę na "bez cukrowiu" tym bardziej, że cukrownie już nie nasze :wink:
Awatar użytkownika
Jurek
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1741
Rejestracja: 07 lipca 2007, 16:24
Lokalizacja: opolskie




Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość