Co dziś gotujecie?

Maryna, gotuj pierogi!

Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 13 lipca 2013, 17:22

;) Asiu moje gołąbki -pierwszy raz robiłam i troszke po swojemu ,ale wyszły smaczne polecam :)
0,5 kg mięsa mielonego
0.5 kapusty
3 jaja
4 łyżki kaszy mannej
1 cebula .
1 torebka ryżu
Kapuste zetrzec na tarce /lub pokroic w kostke/, obgotowac, odsączyc ,ostudzic
cebulke pokroic w kostke i podsmażyc
ryż obgotowac /ale żeby nie był za mięki ./
wszystko wymieszac doprawic do smaku ...
Formowac kotlety ,obtoczyc mąką i obsmażyc
Układac w naczyniu ,lub brytfance

Ugotowac bulion ,doprawic do smaku , dodac koncentrat ...zalac kotlety ...
zapiekac w piekarniku około 30 minut
potem można doprawic mąką z śmietana/wtedy jeszcze 10 minut zapiekac /,,, koperek itp. czosnek

Gołabki są bardzo smaczne i obiad na dwa dni gotowy :)
;) Tak mniej wiecej ;) ale niezbyt dobra kucharka ze mnie ;) Smacznego :)basia
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6789
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: arty » 14 lipca 2013, 23:22

:) Dziękuję Basiu,
są zaplanowane na ten tydzień...
a kasza manna?
:) :) :buja w oblokach: :)
DOPÓKI WALCZYMY-WYGRYWAMY!!!!!
arty
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 480
Rejestracja: 11 października 2007, 20:17
Lokalizacja: Kraków


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 15 lipca 2013, 21:41

Asiu ja normalnie do mięska dodałam 4 łyżki kaszy mannej ,,, ;)
smacznego ;)
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6789
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Nusia » 13 grudnia 2013, 19:49

Dzisiaj był barszcz czerwony, z potartymi buraczkami, do tego ziemniaki z cebulką. Pychota.
Nie szukaj szczęścia w gwiazdach cudzego nieba, kiedy własne wisi Ci nad głową
Awatar użytkownika
Nusia
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 213
Rejestracja: 09 stycznia 2011, 18:51
Lokalizacja: śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Robert » 13 grudnia 2013, 20:17

U mnie barszczyk, również z tartych buraczków, jest w soboty, ale nie we wszystkie, bo czasem wpadają pierogi ruskie, albo coś na szybko.

PS
A co teraz gotujecie w tygodniu, bo ja mam pustogłowie, a kuchnia na moich barkach.
Przejrzałem temat do tyłu i chyba spróbuję tego szpinaku z makaronem, choć nie wiem co na to moje chłopaki...
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3646
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Nusia » 13 grudnia 2013, 22:30

W tygodniu na przykład robię wątróbkę z cebulką lub kaszankę z cebulką , do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty. Wszystkim chyba smakują kotlety mielone. Można je urozmaicić dodając do środka np. kosteczkę sera, albo potarte i przesmażone z cebulką pieczarki lub paprykę czy kukurydzę bądź groszek.
A na szybko to może pierś z kurczaka kroimy w kostkę i na patelnię, do tego pokrojone pieczarki, cebulka i dusimy. Można dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Jak wszystko mięciutkie (nie ciapowate) zagęszczamy śmietanką. I do tego makaron lub ryż,co kto lubi. Można dosypać małą puszkę kukurydzy. Powinno być gęste. I wtedy smażymy (można je też zrobić dzień wcześniej)naleśniki (bez cukru ) i faszerujemy je tym gęstym miszmaszem. Pycha. Smacznego.
PS
No i niezniszczalne a pyszne są placki ziemniaczane z kefirem lub gulaszem z mięsa czy z pieczarek zapiekane serem.... no koniec toć to czyste obżarstwo ;)
Nie szukaj szczęścia w gwiazdach cudzego nieba, kiedy własne wisi Ci nad głową
Awatar użytkownika
Nusia
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 213
Rejestracja: 09 stycznia 2011, 18:51
Lokalizacja: śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Robert » 21 marca 2014, 17:56

Muszę przyznać, że szpinak z makaronem i beszamelem zagościł u mnie na dobre. Danie jest świetne gdy trzeba szybko coś przygotować.
Tego kurczaka w naleśniku też kiedyś też spróbuję.
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3646
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Gemini » 09 lutego 2018, 19:43

Poczytałam sobie ten, zapomniany, a szkoda, topik. Ciekawe rzeczy tu napisaliście :) przepisy super. Na pewno zrobię któryś z nich. Basiu Twoje głąbki niezawijane oglądałam w tv. W zeszłym tygodniu Pani Bosacka pokazywała je w programie Wiem co jem, czy coś podobnego :) Ja też takie, podobne,robiłam, ale wiele lat temu i kapusta była szatkowana, pamiętam że przepis, z gazety, miał tytuł "Gołąbki odwrotnie" Może ktoś coś dorzuci dzisiaj.

Ja od siebie mogę podać szybki, ale dość efektowny przepis na polędwiczki.
Nazwa "Polędwiczki w sosie śliwkowym"
Składniki :
12 suszonych śliwek bez pestek
4 łyżki brandy lub whisky
2 łyżki wody
2 polędwiczki wieprzowe
3 łyżki masła
1 łyżka oleju np. słonecznikowego
60 ml śmietanki kremówki
4 łyżki posiekanego koperku lub 2 łyżki natki pietruszki


Do rondelka włożyć śliwki, wlać brandy i wodę, gotować na małym, malutkim ogniu przez ok. 7 minut, lub do czasu aż śliwki będą miękkie. Robić to pod przykryciem. Raczej nie zaglądać w trakcie, żeby nie odparowały.
Mięso pokroić na ok. 2 cm kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło z olejem, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż będzie miękkie. W przybliżeniu ok 3 - 5 min. ale trzeba spróbować.
Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, gotować przez 1 - 2 minuty na większym ogniu lub najlepiej podpalić. ( Nigdy nie podpalałam :) ) Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.
Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodać koperek. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem. Zostawić gałązki koperki i udekorować danie.

Podawać z makaronem tagliatelle lub ziemniakami, do tego brokuły lub mieszane warzywa z wody. Ja osobiście podaje wyłącznie z makaronem. Nam to danie bardzo smakuje. Jest syte :) ( śmietanka robi robotę ) ale smaczne. Jest dość szybkie, efektowne i ma zaletę, bo można je zrobić dzień wcześniej i np. podać jak ma się gości.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Gemini
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1559
Rejestracja: 08 czerwca 2007, 18:20
Lokalizacja: PL


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 18 lutego 2018, 17:54

Renatko przypomniałaś temat i fajnie ,dziś zrobiłam gołąbki na obiad ;)
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6789
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Jurek » 21 lutego 2018, 09:54

Niezawijane gołąbki, to fajna sprawa.
Szybciej się robią i szybciej się "jedzą" ;-)
Ja się nie mam przepisów, żeby podrzucić , ale chętnie poczytam :-)

Przypomniałem sobie, Cioteczka robiła bardzo fajną kapustę młodą
jakby duszoną na małej ilości wody, nie wiem jaki przepis ;-( ale bardzo mi smakowała :-) :roza:
Wszystko się zmienia, więc jest szansa, że zmiana będzie na lepsze.
Awatar użytkownika
Jurek
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1866
Rejestracja: 07 lipca 2007, 16:24
Lokalizacja: opolskie


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 24 marca 2018, 07:30

Znalazłam taki fajny przepis na jajka wielkanocne Obrazek
zobaczcie https://tipy.interia.pl/artykul_11314,jak-zrobic-galarete-wielkanocna-w-ksztalcie-jajek.html
ja spróbuje je zrobić -ślicznie wyglądają Obrazek
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6789
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Gemini » 24 lipca 2018, 21:51

Włoska ? zupa pomidorowa :) Dziś znów gotowałam tę zupę. Dietetyczna, bez tłuszczu zwierzęcego. Dla mnie pycha. Dodam, że ja na końcu przelewam przez sito, bo w pomidorach sa pestki i zupa wygląda aksamitnie. Podaje ja z lanymi kluseczkami. Przepis, w linku,
ładnie "podany" i pomyślałam że się podzielę przepisem.
https://www.youtube.com/watch?v=fE8rLAn3YEg
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Gemini
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1559
Rejestracja: 08 czerwca 2007, 18:20
Lokalizacja: PL


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 03 sierpnia 2018, 20:15

Renatko skorzystam z przepisu ;) nawet mam domowe pomidorki w tym roku ;)
tylko ja zupkę bez bazylii -moje ciało nie życzy sobie bazylii :lol:
dzięki za przepis ;)
ja mam przepis na pasztet z cukini -ale najpierw sama zrobię i spróbuje ;)
może jutro znajdę czas ;)
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6789
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Pollo » 17 sierpnia 2018, 14:12

u mnie dzisiaj papryka faszerowana, yummy :)
Pollo, czytaj "Pojo", znaczy kurczak ;-)
Pollo
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 307
Rejestracja: 08 sierpnia 2010, 17:03
Lokalizacja: południe kraju (bardziej na zachód)


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Haniula1010 » 17 sierpnia 2018, 23:50

Hej :)
A ja na jutro zaprosiłam gości na zupę - krem z cukinii.
Nie gotowałam jeszcze takiej zupy, ale mam tyyyle cukinii, że postanowiłam trochę poeksperymentować.
Pierwsze próby poczyniłam w zeszłym roku na dyni /dodam nieskromnie, że raczej udane ;)/, więc myślę, że i cukinia się sprawdzi jako surowiec na zupę.
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2773
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


PoprzedniaNastępna


Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron