Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł! Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.

Co dziś gotujecie?

Maryna, gotuj pierogi!

Postautor: Haniula1010 » 15 lutego 2011, 19:22

Anutka :D
Zrobiłam szpinak "po Twojemu" czyli dodatkowo z topionym serkiem ziołowym. Rzeczywiście wyszła pychota :lol:. Dzięki
Pozostałe przepisy wykorzystam przy innej okazji :)
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2790
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: Robert » 15 lutego 2011, 20:50

Ja dziś robiłem makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym. Expresowe, prościutkie danie i smakowite, mniam mniam....
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3733
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Postautor: bockaszz » 16 lutego 2011, 08:26

Wedle życzenia podaję przepisik :)
...obrałam chyba 5 ziemniaków, na jednaj patelni usmażyłam pokrojona w kostkę pierś... posoliłam, popieprzyłam, wegetka... na drugiej... szpinak z Biedry, na masełku... mała ilość... sól, pieprz i duuuużo czosnku wyciśniętego, albo... kostki Knorr, jak odparował szpinak i usmażyła się pierś połączyłam wszystko razem. Potem... naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą z oliwek... i układałam ziemniaczki pokrojone w plasterki, każdą warstewkę sypałam solą i pieprzem, na to cebula drobno pokrojona i ser żółty... tarty... troszkę. I tak warstwami. Między te warstwy kładłam też ten miź z patelni... i na koniec śmietana 18%... zalać wszystko, posypać serem i pod przykryciem do piekarnika na 180* po jakichś 30 min odkryć żeby ser się stopił i się zrumienił... Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać czy ziemniaki już zmiękły ;)
Powodzenia... :
bockaszz pisze:to ja Wam pokażę moją zapiekankę ze szpinakiem i piersią kurczaka :)

Obrazek
Awatar użytkownika
bockaszz
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 465
Rejestracja: 18 stycznia 2011, 12:26
Lokalizacja: N-ca


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Robert » 07 lipca 2013, 07:25

Dawno nic nie jedliśmy olaboga :lol:
U mnie na stole gołąbki z młodej kapusty, własnoręcznie zrobione Obrazek
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3733
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 07 lipca 2013, 09:58

Robert Gołąbki =brzmi apetycznie ,u mnie niestety tylko Kapuśniaczek ;) ale też smaczny ,,
po wczorajszym grilowaniu -chyba nie będe gotowała obiadu ;)
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6872
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Haniula1010 » 09 lipca 2013, 12:08

Hej :)
Po tygodniowej nieobecności zajrzałam do ogródka, a tam w morzu zielska - kilka dużych kabaczków. Nie mam więc wyjścia - zaczynam sezon kabaczkowo- cukiniowy ;). Dzisiaj będę robiła /chyba, bo jeszcze muszę zerwać wiśnie/ kabaczek z patelni na chudym boczku, z czosnkiem, cebulą, pomidorem i z dużą ilością ogródkowych ziółek...
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2790
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: arty » 09 lipca 2013, 18:18

Haniu, apetycznie brzmi - a jakie ziółka dokładasz? I jak zrobić, żeby kabaczek sie nie rozpadł na papkę? :)
DOPÓKI WALCZYMY-WYGRYWAMY!!!!!
arty
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 481
Rejestracja: 11 października 2007, 20:17
Lokalizacja: Kraków


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Haniula1010 » 09 lipca 2013, 21:33

Hej Asia :)
Generalnie - lubię ziółka i jakoś wszystkie mi ze wszystkimi pasują ;). Tym razem dodałam oregano, estragon, koperek i listek bazylii. Wyszło pysznie. Boczek był na tyle słony, że nawet nie musiałam potrawy dosalać, tylko trochę popieprzyłam. Zostało mi jeszcze tego warzywka na jutro na obiad /o ile nie polunatykuję dojeść po nocy ;) :lol: /.
Jeżeli nie chcesz, żeby kabaczek rozpadł się na papkę - po prostu krócej smażysz. Jeżeli jest młody - wystarczy mu chwila .
Mi to nie przeszkadza ;).
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2790
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Robert » 10 lipca 2013, 15:53

A jak za takiego kabaczka w ogóle się zabrać?
Kilka razy jadłem, ale sam nigdy nie robiłem.
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3733
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Haniula1010 » 10 lipca 2013, 20:56

Hej Robert :)
Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo bym Cię zaprosiła na wczesno - letni obiad :lol: ;) .
W sumie - to ja nie odróżniam kabaczka od cukinii /ale o tym ciii.../.
W ogródku rośnie mi taki zielony - ewentualnie żółty /dla mnie lepszy, bo delikatniejszy/ długi ogórek.
Przed obiadem - idę do ogródka z ostrym nożem, ścinam takiego 20cm "ogórka", choć niektórzy wolą mniej wyrośnięte - czyli młodsze, które mają niedojrzałe pestki w środku i można je jeść całe ze skórką i z pestkami.
Dużą łyżką "wygrzebuję" pestki ze środka i kroję kabaczka lub cukinię /bez różnicy/ w mniej więcej centymetrową kostkę. Ze skórką, ale jak nie lubisz możesz ją obrać, wtedy się rozpadnie na 100% ;) ...
Na dużej patelni szklę cebulę na usmażonym boczku. Do tego szybciutko dodaję pokrojony kabaczek, pomidora lub dwa, ząbek lub dwa czosnku, garść koperku i usiekane ziółka /dowolne/. Jeżeli boczek był bardzo chudy - dolewam ze dwie łyżki wody. To smażę z 10 minut /ale trzeba próbować, bo kabaczek lubi się rozpadać - co mnie akurat nie przeszkadza... Na koniec można jeszcze potrawę dopieprzyć lub dosmaczyć ewentualnie vegetą..

Na temat kabaczka jest w internecie milion przepisów...
Czasami robię też leczo, czyli wszystko to samo plus papryka - wtedy kabaczka dodaję na końcu....
Można też robić kabaczka z grilla lub ze śmietaną jako warzywko...
Musisz niestety próbować i znaleźć swój smak,,,
Pozdrawiam :lol:
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2790
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: arty » 10 lipca 2013, 22:35

Haniu,
pychota ten przepis...wróciłaś mi apetyt.
Dziękuję.
A podobno cukienia zielona a kabaczek żółty...

Jadłam też bakłażana z grilla lub patelni, kroi się w plastry ze skórką , naciera czosnkiem i posypuje solą lub vegetą i króciótko smaży lub opieka
pycha,
można też cienkie plastry takie do 1cm doprawione opanierować jak kotleta :) :) :)
DOPÓKI WALCZYMY-WYGRYWAMY!!!!!
arty
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 481
Rejestracja: 11 października 2007, 20:17
Lokalizacja: Kraków


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Robert » 11 lipca 2013, 06:17

Ja dawno temu jadłem cukinię, panierowana w jajku i przyprawach, smażoną w plastrach i chyba z pieczarkami, ale nie pamiętam, bo to było lata temu, jak żony krewna miała jeszcze warzywa w ogródku - teraz, nie licząc szczypiorku i pietruszki, "uprawia" tylko trawę :)
Jeśli chodzi o leczo, to ja robię takie typowo paprykowe: ponad kg białej papryki, ze 2-3 czerwone, jedną zieloną, do tego 2 cebule, trochę wędliny, pomidory albo przecier, sól, cukier, przyprawy, ew. rosołek.
Leczo lubię i mogę jeść nawet kilka razy w tygodniu :)
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3733
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Haniula1010 » 11 lipca 2013, 17:09

W tym roku mam nadzwyczajny urodzaj cukinii i kabaczka /na razie szaleją te zielone ;) :lol://, więc będę eksperymentować.
Do tych warzyw przekonałam się - mało, wręcz zapałałam miłością :lol: - też stosunkowo niedawno.
W zasadzie sadzę je dopiero od trzech lat.
W zeszłym roku zaraziłam uczuciem /zwłaszcza do tych żółtych ;)/ - całą rodzinę i okolicę :).
A dla jeszcze nieprzekonanych ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek

PS. Leczo też lubię, ale jest bardziej pracochłonne i jednak wymaga mięsa :lol:. Dlatego lato przeżywam na cukinii ;)
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2790
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: Barbara » 12 lipca 2013, 12:10

Ja dziś robie gołąbki bez zawijania ;) zapraszam ;)
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 6872
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Co dziś gotujecie?

Postautor: arty » 12 lipca 2013, 12:57

Basiu, to coś dla mnie,
podaj proszę jak robisz... :)
DOPÓKI WALCZYMY-WYGRYWAMY!!!!!
arty
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 481
Rejestracja: 11 października 2007, 20:17
Lokalizacja: Kraków


PoprzedniaNastępna


Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość