Strona 4 z 7

Post: 15 lutego 2011, 19:22
autor: Haniula1010
Anutka :D
Zrobiłam szpinak "po Twojemu" czyli dodatkowo z topionym serkiem ziołowym. Rzeczywiście wyszła pychota :lol:. Dzięki
Pozostałe przepisy wykorzystam przy innej okazji :)

Post: 15 lutego 2011, 20:50
autor: Robert
Ja dziś robiłem makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo ziołowym. Expresowe, prościutkie danie i smakowite, mniam mniam....

Post: 16 lutego 2011, 08:26
autor: bockaszz
Wedle życzenia podaję przepisik :)
...obrałam chyba 5 ziemniaków, na jednaj patelni usmażyłam pokrojona w kostkę pierś... posoliłam, popieprzyłam, wegetka... na drugiej... szpinak z Biedry, na masełku... mała ilość... sól, pieprz i duuuużo czosnku wyciśniętego, albo... kostki Knorr, jak odparował szpinak i usmażyła się pierś połączyłam wszystko razem. Potem... naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą z oliwek... i układałam ziemniaczki pokrojone w plasterki, każdą warstewkę sypałam solą i pieprzem, na to cebula drobno pokrojona i ser żółty... tarty... troszkę. I tak warstwami. Między te warstwy kładłam też ten miź z patelni... i na koniec śmietana 18%... zalać wszystko, posypać serem i pod przykryciem do piekarnika na 180* po jakichś 30 min odkryć żeby ser się stopił i się zrumienił... Najlepiej w trakcie pieczenia sprawdzać czy ziemniaki już zmiękły ;)
Powodzenia... :
bockaszz pisze:to ja Wam pokażę moją zapiekankę ze szpinakiem i piersią kurczaka :)

Obrazek

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 07 lipca 2013, 07:25
autor: Robert
Dawno nic nie jedliśmy olaboga :lol:
U mnie na stole gołąbki z młodej kapusty, własnoręcznie zrobione Obrazek

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 07 lipca 2013, 09:58
autor: Barbara
Robert Gołąbki =brzmi apetycznie ,u mnie niestety tylko Kapuśniaczek ;) ale też smaczny ,,
po wczorajszym grilowaniu -chyba nie będe gotowała obiadu ;)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 09 lipca 2013, 12:08
autor: Haniula1010
Hej :)
Po tygodniowej nieobecności zajrzałam do ogródka, a tam w morzu zielska - kilka dużych kabaczków. Nie mam więc wyjścia - zaczynam sezon kabaczkowo- cukiniowy ;). Dzisiaj będę robiła /chyba, bo jeszcze muszę zerwać wiśnie/ kabaczek z patelni na chudym boczku, z czosnkiem, cebulą, pomidorem i z dużą ilością ogródkowych ziółek...

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 09 lipca 2013, 18:18
autor: arty
Haniu, apetycznie brzmi - a jakie ziółka dokładasz? I jak zrobić, żeby kabaczek sie nie rozpadł na papkę? :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 09 lipca 2013, 21:33
autor: Haniula1010
Hej Asia :)
Generalnie - lubię ziółka i jakoś wszystkie mi ze wszystkimi pasują ;). Tym razem dodałam oregano, estragon, koperek i listek bazylii. Wyszło pysznie. Boczek był na tyle słony, że nawet nie musiałam potrawy dosalać, tylko trochę popieprzyłam. Zostało mi jeszcze tego warzywka na jutro na obiad /o ile nie polunatykuję dojeść po nocy ;) :lol: /.
Jeżeli nie chcesz, żeby kabaczek rozpadł się na papkę - po prostu krócej smażysz. Jeżeli jest młody - wystarczy mu chwila .
Mi to nie przeszkadza ;).

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 10 lipca 2013, 15:53
autor: Robert
A jak za takiego kabaczka w ogóle się zabrać?
Kilka razy jadłem, ale sam nigdy nie robiłem.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 10 lipca 2013, 20:56
autor: Haniula1010
Hej Robert :)
Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo bym Cię zaprosiła na wczesno - letni obiad :lol: ;) .
W sumie - to ja nie odróżniam kabaczka od cukinii /ale o tym ciii.../.
W ogródku rośnie mi taki zielony - ewentualnie żółty /dla mnie lepszy, bo delikatniejszy/ długi ogórek.
Przed obiadem - idę do ogródka z ostrym nożem, ścinam takiego 20cm "ogórka", choć niektórzy wolą mniej wyrośnięte - czyli młodsze, które mają niedojrzałe pestki w środku i można je jeść całe ze skórką i z pestkami.
Dużą łyżką "wygrzebuję" pestki ze środka i kroję kabaczka lub cukinię /bez różnicy/ w mniej więcej centymetrową kostkę. Ze skórką, ale jak nie lubisz możesz ją obrać, wtedy się rozpadnie na 100% ;) ...
Na dużej patelni szklę cebulę na usmażonym boczku. Do tego szybciutko dodaję pokrojony kabaczek, pomidora lub dwa, ząbek lub dwa czosnku, garść koperku i usiekane ziółka /dowolne/. Jeżeli boczek był bardzo chudy - dolewam ze dwie łyżki wody. To smażę z 10 minut /ale trzeba próbować, bo kabaczek lubi się rozpadać - co mnie akurat nie przeszkadza... Na koniec można jeszcze potrawę dopieprzyć lub dosmaczyć ewentualnie vegetą..

Na temat kabaczka jest w internecie milion przepisów...
Czasami robię też leczo, czyli wszystko to samo plus papryka - wtedy kabaczka dodaję na końcu....
Można też robić kabaczka z grilla lub ze śmietaną jako warzywko...
Musisz niestety próbować i znaleźć swój smak,,,
Pozdrawiam :lol:

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 10 lipca 2013, 22:35
autor: arty
Haniu,
pychota ten przepis...wróciłaś mi apetyt.
Dziękuję.
A podobno cukienia zielona a kabaczek żółty...

Jadłam też bakłażana z grilla lub patelni, kroi się w plastry ze skórką , naciera czosnkiem i posypuje solą lub vegetą i króciótko smaży lub opieka
pycha,
można też cienkie plastry takie do 1cm doprawione opanierować jak kotleta :) :) :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 11 lipca 2013, 06:17
autor: Robert
Ja dawno temu jadłem cukinię, panierowana w jajku i przyprawach, smażoną w plastrach i chyba z pieczarkami, ale nie pamiętam, bo to było lata temu, jak żony krewna miała jeszcze warzywa w ogródku - teraz, nie licząc szczypiorku i pietruszki, "uprawia" tylko trawę :)
Jeśli chodzi o leczo, to ja robię takie typowo paprykowe: ponad kg białej papryki, ze 2-3 czerwone, jedną zieloną, do tego 2 cebule, trochę wędliny, pomidory albo przecier, sól, cukier, przyprawy, ew. rosołek.
Leczo lubię i mogę jeść nawet kilka razy w tygodniu :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 11 lipca 2013, 17:09
autor: Haniula1010
W tym roku mam nadzwyczajny urodzaj cukinii i kabaczka /na razie szaleją te zielone ;) :lol://, więc będę eksperymentować.
Do tych warzyw przekonałam się - mało, wręcz zapałałam miłością :lol: - też stosunkowo niedawno.
W zasadzie sadzę je dopiero od trzech lat.
W zeszłym roku zaraziłam uczuciem /zwłaszcza do tych żółtych ;)/ - całą rodzinę i okolicę :).
A dla jeszcze nieprzekonanych ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek

PS. Leczo też lubię, ale jest bardziej pracochłonne i jednak wymaga mięsa :lol:. Dlatego lato przeżywam na cukinii ;)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 12 lipca 2013, 12:10
autor: Barbara
Ja dziś robie gołąbki bez zawijania ;) zapraszam ;)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 12 lipca 2013, 12:57
autor: arty
Basiu, to coś dla mnie,
podaj proszę jak robisz... :)