Szczaw niedobry dla nerek

O słoneczku, witaminie D3, wapniu itd... czyli czego unikać w sarkoidozie

Szczaw niedobry dla nerek

Postautor: Robert » 23 maja 2013, 21:38

Za sprawą znanego posła głośno ostatnio o szczawiu i mirabelkach, ale chciałem kilka słów o tym pierwszym, jako że roślina ta rośnie już na łąkach.

Fragment z wp.pl:

"Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów. Liście szczawiu zwyczajnego mają działanie lecznicze. Przyrządzona z nich herbatka jest pomocna przy chorobach wątroby i nerek. Naparem płucze się także owrzodzoną jamę ustną i przemywa trudno gojące rany.

Jednakże szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić zdrowiu! Roślina ta zawiera kwas szczawiowy, a dokładnie szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni.

Dlatego szczaw jeść warto, ale z umiarem – w niewielkich ilościach od czasu do czasu. Przede wszystkim nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i żółciowe (albo ze skłonnościami do tworzenia się kamieni), chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Optymalna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej jajkiem, śmietaną albo mlekiem. "

Całość artykułu: wp.pl
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3637
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Wróć do Dieta

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron