Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Witamina D i Wapń w Sarkoidozie, objawy Hiperwitaminozy

O słoneczku, witaminie D3, wapniu itd... czyli czego unikać w sarkoidozie

Postautor: Haniula1010 » 24 kwietnia 2009, 02:06

Witaj Joasiu :lol:
Odpowiem trochę "dookoła". Sama jestem blondynką i od lat słońce mnie uczula. Dostaję jakichś wysypek czy innego świństwa, poza tym zawsze po słonecznej kąpieli po prostu boli mnie głowa. Wiem więc, że słońce mnie nie lubi i staram się go unikać. Ale w lecie-cóż- lubię chodzić na imprezy turystyczne, spotykać się z przyjaciółmi, spać w namiocie, lubię też jazdę na rowerze - przecież nie będę sobie tego odmawiała przez całe życie. Nakładam więc na grzeszne ciało krem z wysokim filtrem, na oczy słoneczne okulary, coś na głowę, coś na ramiona i wędruję cienistą stroną ulicy ;). Trzeba sobie przecież jakoś radzić. /Nie przeginam jednak z tymi przyjemnościami ;) :lol: /
W Twoim przypadku- jeżeli lekarz wyraźnie nie zabroni- myślę, że opcja z parasolem i przewiewnymi ciuchami plus krem z wysokim filtrem jest do przyjęcia. Trzymaj się i miłych wakacji. A jeżeli chodzi o wit.D organizm ją wytwarza nawet w cieniu pod parasolem tylko w mniejszej ilości. Pozdrawiam
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2787
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: joanna-zuzanna » 24 kwietnia 2009, 13:30

Dzieki Haniula! Troche sie uspokoilam. A ja tez jestem blondynka :) a slonce uwielbiam! Ide zakupic krem z filtrem. 50 to chyba najwiekszy. :lol:
joanna-zuzanna
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 8
Rejestracja: 27 marca 2009, 11:36


25-hydrokywitamina D

Postautor: KRISS30 » 22 maja 2009, 16:30

Witam,

zrobiłem w końcu badanie na ilość witaminy D w organizmie (25- hydroksywitamina D) i dzisiaj odebrałem wyniki.
Mam poniżej normy, co mnie ogromnie zdzwilo i skołowało. Normę laboratorium podało 4.8 -52.8 ng/ml, a ja mam 250HD< 4.0ng/ml.
Cały czas od kiedy zacząłęm dowiadywac się więcej o sarko i wit. D podejrzewałem, że nadmiar dla nas jest problemem i starałem się ją ograniczać nie opalając sie lub nie spozywając.

W obecnje chwili nie wiem czy niższy mój poziom od normy to jest dla mnie dobrze, czy powinienem miec poziom w normie.
Niedawno robiłem kolejne prześwietlenie RTG i nie widac od 1,5 roku niczego nie pokojącego. Pulmunolog powiedział, ze nastepne przeswietlenie za rok. Mam tez wyniki morfologii krwii i dwa są niższe od normy: WBC 4,23 (norma 5,2-12,4), HCT 41,8 (norma 42,0-52,0).
W przyszlym tygodniu idę do internisty z tymi wynikami, ale zaczynam się zastanawiać czy moje złe samopoczucie to wynik Srako, czy moze juz czegoś innego.
Jezeli znacie wyniki ilosci wit. D i macie doswiadczenie lub swoje wyniki morfologi prosze o kontakt.

Pozdrawiam
Zawsze na fali
KRISS30
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 28
Rejestracja: 22 maja 2007, 20:27


Postautor: PAWEL » 27 maja 2009, 19:50

Witam

Ja nie robiłem badań witaminy D, ale zauważyłem że słońce i jedzenie ryb (zawierają dużo witaminy D) nie wpływają na mnie negatywnie.

Spadek odporności głownie mam gdy dużo pracuję 10 -12 godzi i stres - ale o tym wszyscy wiedzą.

Wzrost odporności odczuwam gdy włączam luz :) i jem tylko do godziny 18.00

Pzd
PAWEL
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 30
Rejestracja: 30 marca 2008, 17:31


Postautor: polek1980 » 26 listopada 2009, 12:20

Witam,
ostatnio zauwazylem u siebie bole krzyza i dosc czeste oddawanie moczu, i juz od jakiegos pol roku walcze z piskami w uszach - myslicie ze moge miec hiperkalcemie/kalciurie ?? :-( kilka razy mialem objawy zatrucia wit. D ale to sobie sam dogodzilem suplementacja wapnia+d3 + multiwitaminy :oops: myslalem ze skoro bola mnie kosci to moze z braku wapnia bo ja w sumie nabialu to nie jadam :-/ salbo mi sie strasznie robilo i wogole dziwnie sie czulem. Najgorsze ze lekarz we Wroclawiu w poradnii sarko nie poinformowal mnie ze mam unikac wit D - wogole nie mowili mi czego mam unikac a co nie :-( spytal czy sie dobrze czuje i na tamten moment czulem sie OK poogladala zdjecia i powiedziala ze z jednego pluca zszedl cien i mam przyjsc do konroli za pol roku. Ja juz sam nie wiem co mam robic :-(
polek1980
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2009, 16:10


Postautor: Robert » 26 listopada 2009, 14:10

Możesz mieć.
Do głowy przychodzi mi wizyta u lekarza, może być rodzinny, badanie moczu, krwi ogólne i na poziom wapnia, usg nerek, ale to już lekarz powinien ci to zlecić, ja tylko sugeruję.
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3716
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Postautor: polek1980 » 26 listopada 2009, 15:31

Dziekuje za podpowiedz. Jak bol plecow nie ustapi to napewno odwiedze lekarza rodzinnego.
A jesli sie okaze ze bede mial to dodatkowe schorzenie to czy jakos sie je leczy przy sarko?? Czy pozostaje czekanie i nadzieja ze minie samo? :-(
Aha i mam jeszcze pytanko co do dobowej zbiorki moczu to czy jest mozliwe wykonanie jej w domu czy trzeba bedzie sie do szpitala polozyc?
polek1980
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2009, 16:10


Postautor: Robert » 26 listopada 2009, 20:17

Nikt ci nie każe robić dobowej zbiórki moczu. W domu się nie da raczej.
Idź do lekarza, jezeli sadzisz że coś nie tak z twoimi nerkami lub pęcherzem, może to zwykły stan zapalny.
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3716
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Postautor: Gemini » 26 listopada 2009, 20:48

Ja dobową zbiórke moczu ( na swą prośbę ) zrobiłam w domu. Rozpoczęłam w szpitalu i "uciekłam" legalnie w łykend :) na przepustkę. Zgodzona się na wydanie pojemnika. Zrobiłam tak ze względu na warunki sanitarne ( koedukacyjne WC w XXI w. brr )
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Gemini
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1591
Rejestracja: 08 czerwca 2007, 18:20
Lokalizacja: PL


Poprzednia


Wróć do Dieta

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron