Jurek, ja poprosiłabym o przepis na to ciasto. Piekłam kiedyś jabłecznik bez cukru, może to tak samo, ale jest wiele różnych przepisów więc chętnie wezmę ten od Ciebie. Jak nie masz to zdobądź
Ja za to jadłam, wzięłam przepis, zrobiłam i smakowało, tort z chleba. Tort testowany na dość dużej grupie osób typu rodzina
Bardzo chwalili
A a mianowicie jest to smorgastorta ( foto ) i pochodzi z Norwegii. Na foto trochę mi zabrakło ogórka do szczelniejszego obłożenia , ale to była wersja dla domowników, więc wybaczyli
.
Przepis: ( jak ktoś chciałby skorzystać )
- duża puszka tuńczyka w sosie własnym nie w oleju, lub 3 - 4 małe
- puszka kukurydzy
- 6 jajek
- 2 lub 3 słoiki majonezu
- chleb tostowy -2 opak.( lub obliczyć z ilu kawałków zrobi się tort i może staczy jedno - opak.)
- pieprz
Przygotowanie :
Tuńczyka odsączamy, dodajemy do niego 4 jajka na twardo pokrojone w kostkę, kukurydzę i majonez ( część jednego słoika) dodajemy pieprz, ale nie solimy, bo tuńczyk jest słony. Wszystko mieszamy. Mieszając patrzymy jaka jest gładkość masy i jeżeli trzeba to dodajemy majonezu. Masa musi być dość majonezowa
ale bez przesady. Chleb tostowy obkrawamy ze skórek, układamy np. 4 lub 6 kawałków obok siebie , taki prostokąt, i smarujemy masą, następnie na to drugą warstwę chleba i znów smarujemy masą, kolejna warstwa chleba. Na tej warstwie możemy zakończyć lub dołożyć następną, ale już ostatnią, bo inaczej trudno będzie to kroić. jednym słowem max 4 warstwy chleba. Całość, tak przygotowanego tortu, smarujemy majonezem na wierzchu i dookoła. Posmarowany majonezem tort obkładamy, szczelnie, nie jak na foto, paskami zielonego ogórka, bez pestek. Ogórek nadaje chrupkości, dlatego szczelnie obłożony tort fajniej smakuje i wygląda. Posypujemy koperkiem, jak u mnie na zdjęciu, ale może być go zdecydowanie więcej. Na to, pokrojone w kostkę pozostałe jajka. lub tak jak u mnie. Tort zrobić z wyprzedzeniem np. rano jeżeli ma być na wieczór, bo wtedy wszystko się ładnie sklei i będzie się dobrze kroiło. Można też go zrobić wieczorem poprzedniego dnia. Oczywiście po zrobieniu wstawiamy do lodówki.
p.s. piszę tu że np. 3 lub 4 jaka, więcej lub mniej koperku i inne, ale to są rzeczy wg uznania i do wypróbowania i robienie później wg siebie. Podobnie jest z tuńczykiem, jeżeli robimy z 4 kanapek to 3 jeżeli z 6 to 4 puszek. Na moim zdjęciu torcik jest z 2 kanapek na spodzie, a łącznie z 4 warstw, ale mogłoby być z 3, bo nie mogliśmy tego zjeść
Przepisów na ten tort jest więcej, ale nam smakuje taka wersja. Tort nie jest trudny do zrobienia a fajnie wygląda na stole. Jeżeli ktoś zrobi to Smacznego
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.