Nigdy nie robiłem tego przepisu z innej kapusty niż młoda, ale młoda wychodzi rewelacyjnie, więc po co kombinować

- 1,25 kg kapusty cukrowej lub włoskiej,
2 szklanki mleka,
6 dąg margaryny lub masła,
2 łyżki tartej bułki,
cukier,
sól,
łyżka posiekanej zieleniny
Kapustę obrać ze zwiędłych i zepsutych liści, dokładnie opłukać i pokrajać na pięć lub więcej części wzdłuż głąba, ułożyć w szerokim rondlu i do połowy, nie więcej, zalać wrzącą osoloną wodą. Zagotować pod przykryciem, odkryć na 2-3 min. żeby gorzki zapach się ulotnił, ponownie przykryć i dalej gotować, aż kapusta będzie na wpół miękka. Wówczas dodać wrzące mleko, garść cukru i ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić, dobrze odsączyć, przełożyć na talerze, polać stopioną margaryną lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką i posypać posiekaną zieleniną - najlepszy jest świeży koper.
Podawać z młodymi ziemniakami i z czym kto lubi, ja właśnie robię do niej pieczone udka.
Smacznego
