Kapusta cukrowa lub włoska na mleku

Maryna, gotuj pierogi!

Kapusta cukrowa lub włoska na mleku

Postautor: Robert » 22 maja 2011, 12:47

Kapusta cukrowa lub włoska na mleku
Nigdy nie robiłem tego przepisu z innej kapusty niż młoda, ale młoda wychodzi rewelacyjnie, więc po co kombinować :)

    1,25 kg kapusty cukrowej lub włoskiej,
    2 szklanki mleka,
    6 dąg margaryny lub masła,
    2 łyżki tartej bułki,
    cukier,
    sól,
    łyżka posiekanej zieleniny


Kapustę obrać ze zwiędłych i zepsutych liści, dokładnie opłukać i pokrajać na pięć lub więcej części wzdłuż głąba, ułożyć w szerokim rondlu i do połowy, nie więcej, zalać wrzącą osoloną wodą. Zagotować pod przykryciem, odkryć na 2-3 min. żeby gorzki zapach się ulotnił, ponownie przykryć i dalej gotować, aż kapusta będzie na wpół miękka. Wówczas dodać wrzące mleko, garść cukru i ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić, dobrze odsączyć, przełożyć na talerze, polać stopioną margaryną lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką i posypać posiekaną zieleniną - najlepszy jest świeży koper.
Podawać z młodymi ziemniakami i z czym kto lubi, ja właśnie robię do niej pieczone udka.

Smacznego :chef:
Wiem że nic nie wiem
Awatar użytkownika
Robert
Dyrektor
 
Posty: 3907
Rejestracja: 12 października 2006, 20:38
Lokalizacja: Dolny Śląsk


Postautor: Anuta » 22 maja 2011, 18:10

Oryginalny sposób. Trzeba spróbować :roll:
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby to jakoś nie było
Anuta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 279
Rejestracja: 14 lutego 2007, 17:37
Lokalizacja: łódzkie


Postautor: bockaszz » 22 maja 2011, 19:07

...brzmi interesująco :)
Koniecznie trzeba spróbować :)
Awatar użytkownika
bockaszz
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 465
Rejestracja: 18 stycznia 2011, 12:26
Lokalizacja: N-ca


Postautor: ARABELA36 » 22 kwietnia 2012, 23:44

Witam :D
tak jak obiecałam podaję przepis na WODZIONKA :D
wersja 1 z tłustym (smalcem )
suchy chleb połamać na kawałki;
dodać czosnek drobno posiekany tak 1 ,2 ząbki jak kto lubi;
pieprz;
sól lub przyprawę ;
smalec tak około płaska łyżkę na mała miseczkę ale to tez w/g uznania;
zalać wrzątkiem i zjeść :D

wersja 2
tak jak ja lubię :D
chleb ;
czosnek ;
vegeta ;
masło;
gorąca woda;
mniam :P
Szczęśliwi, którzy nauczyli swoje dzieci cieszyć się małymi rzeczami.

Jeremias Gotthelf
Awatar użytkownika
ARABELA36
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 963
Rejestracja: 21 października 2010, 21:16
Lokalizacja: Ruda śląska


Postautor: bożena » 23 maja 2012, 20:48

Dziękuję za przepisy :)
na pewno skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie :spoko:
bożena
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 170
Rejestracja: 10 grudnia 2011, 07:00
Lokalizacja: vbvvbvbv


Postautor: Barbara » 26 maja 2012, 21:23

Ja też sie przymierzam do tej Kapustki , :)
Bożenka w tym tygodniu robimy :)

Kasia a tą Wodzianke ,,
to tylko zalewa sie goracą woda ?
Nie trzeba zagotowac ?
oj żałuje że jej nie zjadłam w Chorzowie
i pewnie do końca życia bede żałowac :lol:
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 7138
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Postautor: ARABELA36 » 31 maja 2012, 20:53

Witam :D
nie gotować !!
tylko zalać wrzątkiem :D
Szczęśliwi, którzy nauczyli swoje dzieci cieszyć się małymi rzeczami.

Jeremias Gotthelf
Awatar użytkownika
ARABELA36
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 963
Rejestracja: 21 października 2010, 21:16
Lokalizacja: Ruda śląska




Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

cron