Strona 1 z 1

Kapusta cukrowa lub włoska na mleku

Post: 22 maja 2011, 12:47
autor: Robert
Kapusta cukrowa lub włoska na mleku
Nigdy nie robiłem tego przepisu z innej kapusty niż młoda, ale młoda wychodzi rewelacyjnie, więc po co kombinować :)

    1,25 kg kapusty cukrowej lub włoskiej,
    2 szklanki mleka,
    6 dąg margaryny lub masła,
    2 łyżki tartej bułki,
    cukier,
    sól,
    łyżka posiekanej zieleniny


Kapustę obrać ze zwiędłych i zepsutych liści, dokładnie opłukać i pokrajać na pięć lub więcej części wzdłuż głąba, ułożyć w szerokim rondlu i do połowy, nie więcej, zalać wrzącą osoloną wodą. Zagotować pod przykryciem, odkryć na 2-3 min. żeby gorzki zapach się ulotnił, ponownie przykryć i dalej gotować, aż kapusta będzie na wpół miękka. Wówczas dodać wrzące mleko, garść cukru i ugotować kapustę do miękkości. Odcedzić, dobrze odsączyć, przełożyć na talerze, polać stopioną margaryną lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką i posypać posiekaną zieleniną - najlepszy jest świeży koper.
Podawać z młodymi ziemniakami i z czym kto lubi, ja właśnie robię do niej pieczone udka.

Smacznego :chef:

Post: 22 maja 2011, 18:10
autor: Anuta
Oryginalny sposób. Trzeba spróbować :roll:

Post: 22 maja 2011, 19:07
autor: bockaszz
...brzmi interesująco :)
Koniecznie trzeba spróbować :)

Post: 22 kwietnia 2012, 23:44
autor: ARABELA36
Witam :D
tak jak obiecałam podaję przepis na WODZIONKA :D
wersja 1 z tłustym (smalcem )
suchy chleb połamać na kawałki;
dodać czosnek drobno posiekany tak 1 ,2 ząbki jak kto lubi;
pieprz;
sól lub przyprawę ;
smalec tak około płaska łyżkę na mała miseczkę ale to tez w/g uznania;
zalać wrzątkiem i zjeść :D

wersja 2
tak jak ja lubię :D
chleb ;
czosnek ;
vegeta ;
masło;
gorąca woda;
mniam :P

Post: 23 maja 2012, 20:48
autor: bożena
Dziękuję za przepisy :)
na pewno skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie :spoko:

Post: 26 maja 2012, 21:23
autor: Barbara
Ja też sie przymierzam do tej Kapustki , :)
Bożenka w tym tygodniu robimy :)

Kasia a tą Wodzianke ,,
to tylko zalewa sie goracą woda ?
Nie trzeba zagotowac ?
oj żałuje że jej nie zjadłam w Chorzowie
i pewnie do końca życia bede żałowac :lol:

Post: 31 maja 2012, 20:53
autor: ARABELA36
Witam :D
nie gotować !!
tylko zalać wrzątkiem :D