Strona 1 z 1

Tiramisu

Post: 16 grudnia 2013, 17:23
autor: Gemini
Czy ktoś robił tiramisu i ma sprawdzony, wypróbowany przepis, którym mógłby się podzielić. W necie są przepisy, ale jeżeli ktoś z Was robił i wie jak wychodzi to chętnie skorzystam z wiedzy :)

Re: Tiramisu

Post: 16 grudnia 2013, 18:35
autor: Haniula1010
Hej Renia :)
Robiłam kiedyś Tiramisu z przepisu internetowego. Wybierałam taki, który miał dużo pozytywnych opinii, ale mimo wszystko wyszedł mi za rzadki. Owszem, był dobry, tylko... w większości musiałam go zjeść sama :oops: Później już jakoś nie próbowałam. Niemniej... hmmm, może by tak na święta dać mu jeszcze raz szansę...
Jakby ktoś się podzielił wiedzą na temat - również była bym wdzięczna :tancze: :slonko:

Re: Tiramisu

Post: 16 grudnia 2013, 18:45
autor: Robert
Ja robiłem tiramisu z torebki :lol:

Re: Tiramisu

Post: 16 grudnia 2013, 23:34
autor: Gemini
Robert ..zaraz mi się nasunęła uwaga .. że w większości robią z mascarpone :)

a serio, to mam wymontowany piekarnik i na jakiegoś makowca podłączę się do rodziny, ale jakieś drugie ciasto miło by było mieć, a tiramisu dobrze smakuje i ładnie wygląda.

Re: Tiramisu

Post: 20 grudnia 2013, 22:49
autor: Nusia
Ja zrobiłam tak, według wskazówek koleżanki . ..i wszystkim smakowało, więc może Wam też posmakuje ;)
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki biszkoptów -najlepiej podłużne
3 duże łyżki drobnego cukru
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto(może być rum)
Zaparzyć kawę, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (szybko wychodzi mikserem). Dodać serek mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można się wspomóc mikserem). Dodać kieliszek likieru. Ubić białka na sztywno i już wtedy bardzo delikatnie wymieszać z masą serową.
Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków(jak kto woli). Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko rozmiękają.
Na biszkopty wyłożyć warstwę masy. Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc aby masa dobrze stężała. Zanim podamy należy oprószyć leciutko kakao.I ...zjeść. Smacznego

Re: Tiramisu

Post: 25 lutego 2014, 11:40
autor: ARABELA36
Pycha zrobie takie na pewno :)