Szarlotka bezglutenowa

Maryna, gotuj pierogi!

Szarlotka bezglutenowa

Postautor: Basta » 01 marca 2017, 18:04

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Ciasto:
• 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
• 700 g mieszanki (400 g mąki jaglanej, 100 g mielonego kokosu, 200 g mielonych migdałów)
• 1 torebka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 3/5 szklanki cukru (150 g)
• 4 łyżki siemienia lnianego zalanego 2/5 szklanki gorącej wody wymieszać energicznie powstałą papkę, wystudzić)
• szczypta soli

Owoce i przyprawy:
• 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
• sok z 1 cytryny, skórka z cytryny
• 5 łyżek cukru trzcinowego
• Miód (około 3 łyżek stołowych)
• cynamon
• cukier puder do posypania

Jak przygotować?
1. Do miski wsyp mieszankę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, papkę z siemienia lnianego oraz pokrojoną w kosteczkę Kasię. Wyrób ciasto.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach. Następnie posyp skórką z cytryny i skropl sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały.
4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta i nakłuj widelcem. Na cieście połóż w rzędach obok siebie plasterki pokrojonego jabłka.
5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem, cynamonem i polej cieniutką strużką miodu. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieś i przykryj ciastem jabłka.
6. Widelcem nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Ile razy poszedłem między ludzi, mniejszym wróciłem człowiekiem.
Seneka Starszy (Retor, Lucius Annaeus Seneca 55 r. p.n.e. - 40 r. n.e.)

Zapraszam - http://www.swietochlowice.biz
Awatar użytkownika
Basta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 278
Rejestracja: 16 czerwca 2016, 11:50
Lokalizacja: Świętochłowice


Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

cron