popisowe a proste - jesli chodzi o mnie - troche to nie idzie w parze
wiec zaczniemy od czegos prostego, ze składników których znalezienie nie powinno nastreczac wiekszego problemu
danie kuchni chinskiej
wołowina z sezamem
potrzebne:
sos sojowy - i tu jest troche problem bo nie nalezy kupowac sosu u nas najłatwiej dostepnej marki czyli Tao Tao

juz lepszy jest firmy Wohup, moze byc japonski Kikkoman ewentualnie ale najlepiej marki Haday, wiem ze go sprzedają wieksze sklepy Społem'u. Ten sos najlepszy, jest originalnie chinski i ma odpowiednio głęboki smak.
peczek dymki
dwie łyżki sezamu
kciuk z imbiru
kilka ząbków czosnku
chilli papryczka świeża
wołowina dobrej jakosci najlepiej stekowa ilosc tak z pół kilo, moze troche wiecej
szybko nagrzewająca sie patelnia lepiej nie tefonowa chyba ze wok cienki z alu pokryty cienkim teflonem
wykonanie:
siekamy drobno czosnek, imbir i chillie i oraz główki dymki
wołowina pokrojona w cieniutki paseczki (zapałki o przekroju pop. 5x5 mm) marynujemy w sosie sojowym, wytrawnym cherry, łyzcze mąki kukurydzianej oraz oleju sezamowym co najmniej 30minut
na oleju najlepiej s fistaszków ale moze byc np słoneczkowy - nasze posiekane warzywa smazymy, dodajemy wołowinę, dodajemy sos sojowy jeszcze do smaku i aby było troche wiecej płynu
i teraz zdejmujemy i posypujemy prazonym gorącym sezamem oraz polewamy odrobiną oleju sezamowego. posypujemy równiez jak mamy ochote siekanem szczypiorem z dymki
i tyle - podajemy z ryzem najlepiej jasminowym
i surówką z ogórka
hmm wiem ze niektórzy moze mają problem z dostaniem oleju sezamowego - chodzi o olej smakowy z prazonego sezamu
mieszkam w wawie moge podpowiedziec cos...
miłego gotowania i jak są jakie pytanie lub checi to piszcze i ja podpowiem lub zaprezentuje cos wiecej
pozdrawiam
ps. przepraszam za skróty myslowe i ew. błedy