Strona 1 z 1

Ryby i potrawy jarskie

Post: 16 lutego 2008, 09:15
autor: katarzynajas
Witam,
postanowiłam założyć nowy temat. nie wiem jak wy ale ja zawsze mam problem pod tytułem dania bez mięsa i dania z ryb. Wymyślam, kombinuje ale ciągle poruszam sie na bazie tego co znam. Może macie jakieś fajne pomysły na potrawy z ryb i ciekawe dania bez mięsa.

Z niecierpliwością ciekam na Wasze propozycje.
:-) :nemo:

Ryby

Post: 17 lutego 2008, 11:41
autor: KRISS30
Witaj,
ostatnio czytałem na forum, że przy sarko trzeba unikać potraw, produktów, które zawierają wit. D, wapń. Ryby niestety posiadajają wit. D. Należ wiec unikać potraw z ryb :(

Pozdrawiam
Krzysztof

Post: 19 lutego 2008, 16:41
autor: Wonka
Myślę, ze przesada z tym ograniczeniem dietowym:))

A jeśli chodzi o rybki....
U mnie w domu bardzo lubią rybę w śmietanie...
Ryba...np sandacz, albo jakas inna pyszniutka ryba...świeża albo rozmrożona, delikatnie posolić ,
pozypać wegettą..albo inną jarzynką......obtoczyć w posiekanym koperku BARDZO GRUBA warstwa koperku....włozyc na patelnię na której jest troszkę oliwy....myk na jednej stronie...myk na drugiej.....i zalać
30% ŚMIETANĄ....niestety musi być taka wysokoprocentowa, bo sosu się juz nie zagęszcza......
Dusi się ta rybkę w smietanie....koperekdelikatnie pomiesza się ze śmietanką....do tego ziemniaczki puree.......pycha....POLECAM

Post: 19 lutego 2008, 21:18
autor: Haniula1010
:D
Już czuję ten świeży zapach koperku. :wink:
Na pewno rybka jest pycha- kupuję ten przepis :)

Post: 12 marca 2008, 10:52
autor: katarzynajas
no chyba spróbuje taką rybke.

Post: 12 marca 2008, 23:01
autor: Haniula1010
Spróbowałam, naprawdę rybka jest świetna :lol:
Ja ugościłam rodzinkę pangą, a śmietana była 24 procentowa. Mogłam spokojnie dać więcej koperku, ale i tak całość była pyszniutka
Dzięki Iwonka za przepis :D

A JA TO UWIELBIAM

Post: 04 kwietnia 2008, 20:51
autor: joanna222
Podam Was sarkusie przepis na coś dobrego może nie jest to aż tak zdrowe ale nie możemy sobie wszystkiego odmawiac od czasu do czasu można zjeść coś co się lubi :D
OTO PRZEPIS NA KALAFIOR PANIEROWANY Z SOSEM CZOSNKOWYM
1 kalfior ugotować (ale nie do miękkości)w osolonej wodzie po ugotowaniu podzielić go na rozyczki
obtoczyć w jajku z dodatkiem maggi pieprzu odrobiną soli i obtoczyć go w bułce tartej po czym usmażyć na oleju lub we frytownicy na jasnozloty kolorek
SOS CZOSNKOWY
jogurt naturalny ZOTT
majonez (najlepiej grudziądzki )
koperek
2 ząbki czosnku
majonez z jogurtem dajemy w proporcji pół na pół
drobno posiekany koper i na koniec przetarty czosnek
PRPONUJĘ PRZED PODANIEM SOSU NAJPIERW GO SCHLODZIĆ
:)
usmażony kalafiorek maczamy w sosiku pychotka
pyszny do grilla szczegolnie do piersi
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!! :zdrowko:
A CI CO MOGA POPIJAJĄ

Post: 05 października 2008, 12:06
autor: Tigerek
Kotleciki z kapusty i pieczarek :D

- małą główkę kapusty ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć bardzo mocno i zmielić w maszynce; 50 dkg pieczarek ładnie usmażyć, z solą i dużą ilością pieprzu w niewielkiej ilości oliwy, duża cebula nie jest konieczna, ale można osobno podsmażyć na złoto i też domielić, wszystko wymieszać z 2 jajkami, wsypać kilka łyżek kaszy manny błyskawicznej, na początek starczą 2-3, jak to zostanie na kilka minut to zobaczyć, czy kaszy jeszcze dodać, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową jak ktoś lubi; zwartą masę obtaczać w tartej bułeczce i smażyć małe kotleciki (duże mogą sie rozpadać)

Proste, tanie smaczne, świetne z ketchupem. Ja dodaję do tego też- co sie nawinie, ziemniaki ugotowane, posiekane resztki wędlinki...

Post: 17 października 2008, 13:52
autor: Evas
Witam wszystkich sarko
Ja posyłam przepis na pyszny szpinak świetnie nadaje się do wędlin ,mięska jak i jako pasta na chlebek :
1/2 paczki mrożonego ( może być świeży ) szpinaku z z Horteksu , rozmrozić ,przelać gorąca wodą ,odstawić do wycedzenia . Dodać 1/2 paczki zupy w proszku cebulowej Knor ,1 łyżkę majonezu Kieleckiego i 1 łyżeczkę śmietany . Wszystkie składniki wymieszać pozostawić w lodówce na ok.1 godzinę aby zupa namokła i połączyła się z resztą składników . W wzbogaconej wersji można dodać 3 ugorowane na twardo jajka ,pokrojone w drobną kostkę. Polecam szpinak ma dużo żelaza .
Smacznego :)

Post: 18 sierpnia 2009, 20:26
autor: Barbara
Witam ,własnie czytałam art ,,Roberta o czerwonych buraczkach ,,,

I chciałam was zaprosic na ,,Buraczki w poscieli ,, :)

Poniewaz danie jest bez mieska ,pozwole sobie tu wpisac przepis ...
Oczywiscie ja go nie wymysliłam -kiepska ze mnie kucharka , :? ,,

Ale te buraczki kazdy zrobi ,,,i smakuja zarówno na zimno jak na ciepło :)
buraki 60 dag
jajka 4 szt
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana 18% 3/4 szkl
ser żółty 1 garść
sok z cytryny
sól
pieprz
tłuszcz do formy

Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną, studzimy. Następnie obieramy i kroimy w dość grube plasterki, każdy plasterek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym maśle, a następnie wkładamy do natłuszczonej formy. Śmietanę ubijamy mikserem z jajkami, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, śmietaną zalewamy burki, całość posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st.C

Smacznego zycze :wink: Basia

Dodane po 1 minutach:

ps ,,ser mozna dodac tuz przed wyjeciem z piekarnika.

Post: 26 sierpnia 2009, 09:23
autor: Gemini
Hania w galerii wkleiła zdjęcie szarlotki przepysznie wyglądającej. Ja tym zmotywowana kupiwszy tortownicę upiekłam też szarlotkę. Moja jest mniej okazała, ale dla biorących encorton powiedzmy. Pewnie znacie ten przepis, ja go poszukałam w internecie i upiekłam. Szarlotka "sypana" bez cukru.

Składniki :

1 kg słodkich ale o wyrazistym smaku jabłek ( ja daję Melbę)
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl. mąki razowej
1 szkl. kaszki manny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
cynamon

Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Mąkę, kaszkę i proszek wymieszać . Podzielić na 3y części. W wysmarowanej dokładnie tłuszczem tortownicy wysypać 1/3 sypkich składników na dno, na to warstwa jabłek posypana cynamonem, 2ga warstwa sypkich składników, warstwa jabłek, cynamon i 3cia warstwa sypkich. Na wierzch starte masło na grubych oczkach rozłożyć równomiernie na całości. Piec ok. 1 godz. w piek elektrycznym, w gazowym ponoć można ciut krócej.

Dziś upiekłam znów. Zapach szarlotki w domu poprawia nastrój....

Zycze samcznego !!! jak ktoś się skusi

[/quote]

Post: 26 sierpnia 2009, 13:47
autor: Haniula1010
Hej Renatka :D
Przepis wygląda mi na łatwy i prosty, tylko trudno mi sobie wyobrazić ciasto sypane :shock: , w dodatku bez cukru i bez "kleiwa"- czyli jajek :shock: :wink:. Ono w ogóle się trzyma, czy trzeba je wybierać z tortownicy łyżeczką? Gdybyś mogła -wklej zdjęcie przy najbliższej okazji ok?
Pozdrawiam serdecznie :lol:

Post: 26 sierpnia 2009, 18:05
autor: Gemini
:)

Jest ona w smaku zapewne odrobinkę inna. Dno tortownicy musi być wysmarowane grubo masłem. jabłka muszą byś słodkie, ale nie pyrowate i cynamon konieczny , łyżka na pewno.. Oryginalna wersja zawiera cukier. Jak w wyszukiwarce wpisze się "szarlotka sypana" to tam jest podany cukier. Można i tak. Zdjęcie w galerii :) I dodam ze to wersja z mąką razową, zwykła moze tez być.

Dodane po 6 minutach:

Dodam jeszcze ze po wystygnięciu kroi się zupełnie normalnie i można ją podebrać ł0patką do tortu spokojnie.

Post: 28 sierpnia 2009, 16:06
autor: Anuta
Kurczę, to może być rewelacja dla łasuchów którzy redukują kalorie w diecie aby trzymać w ryzach krągłości. :roll: