Sałatki - pyszne i zdrowe
: 17 października 2006, 09:40
Czuję się zaproszona tytułem - Smaczności, pyszności - do podzielenia się kilkoma przepisami kulinarnymi, które kazdy, jesli tylko ma ochotę i czas, może wykorzystać i które na pewno się udają.
Uwielbiam gotować i eksperymentować, ciągle próbuję nowych rzeczy, wynajduję nowe przepisy i moi goście nigdy nie wiedzą, co im podam.
Na poczatek założyłam topik z sałatkami, bo i zdrowe i pyszne i łatwo je zrobić.
Odkryciem lata są dla mnie sałatki ze świeżego szpinaku, ale jesienią, gdy go już nie ma, śmiało można uzyc różnego rodzaju sałat.
Podaję przepis na wspaniałą sałatkę z polędwiczkami :D Po prostu palce lizać.
Wymaga trochę zachodu w kwestii przygotowania polędwiczki, ale efekt kapitalny.
A więc podaję składniki:
* 2 polędwiczki wieprzowe (w przepisie są dwie, ale jedna absolutnie wystarczy) + 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, po łyżeczce chili i cynamonu, 2 łyżki oliwy
* na glazurę do pieczenia polędwiczek: 1/4 szklanki (ja dałam 3 łyżeczki) brązowego cukru, 2 łyżki roztartego czosnku,1 łyżka tabasco (bałam się dać tyle i dałam mniej, ale następnym razem spróbuję)
* na winegret: 2 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce soku z pomarańczy (dałam z grejpfruta, bo i tak się go dodaje do tej sałatki) i musztardy (najlepiej z całą gorczycą), 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3-4 łyżki oliwy. Wszystkie skłądniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i intensywnie potrząsnąc, by się wszystko dobrze wymieszało. Powstaje jednolita emulsja.
*do sałatki: porwane liście surowego szpinaku i dowolnych sałat np. lodowej, dębolistnej, rosso czy nawet kapusty pekińskiej, 2 czerwone grepfruty obrane z błonek (sok wykorzystać do sosu), 1 zielona papryka pokrojona w bardzo cienkie paseczki, 1/2szklanki jasnych rodzynek, awokado (w przepisie dwa, ja dałam jedno i wystarczy).
Przygotowanie polędwiczek:
wymieszać przyprawy, natrzeć nimi mięso i obsmażyć je na oliwie. Wymieszać skłądniki glazury i posmarować polędwiczki a następnie piec je ok 20 min na środkowym poziomie piekarnika ok 180 stopni w żaroodpornym naczyniu. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić ok 10 min do częściowego ostygnięcia.
W tym czasie na dużym talerzu albo w dużej misce ułożyć kawałki zieleniny (szpinak i sałata), na to paseczki papryki, pokrojone cienko awokado i grejpfrut pokrojony w cząstki oraz rodzynki. Jeszcze ciepła polędwiczkę pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać winegretem i sosem, ktory wytworzył się w trakcie pieczenia.
No i do dzieła, czyli do jedzenia Smacznego
Jeśli zostanie coś z polędwiczki albo polędwiczek to można ją wykorzystać do powtórzenia sałatki albo jako wędlinę czy nawet na ciepło do obiadu.
Absolutna pychota. Uważam ten przepis za wielkie odkrycie!!!!
Uwielbiam gotować i eksperymentować, ciągle próbuję nowych rzeczy, wynajduję nowe przepisy i moi goście nigdy nie wiedzą, co im podam.
Na poczatek założyłam topik z sałatkami, bo i zdrowe i pyszne i łatwo je zrobić.
Odkryciem lata są dla mnie sałatki ze świeżego szpinaku, ale jesienią, gdy go już nie ma, śmiało można uzyc różnego rodzaju sałat.
Podaję przepis na wspaniałą sałatkę z polędwiczkami :D Po prostu palce lizać.
Wymaga trochę zachodu w kwestii przygotowania polędwiczki, ale efekt kapitalny.
A więc podaję składniki:
* 2 polędwiczki wieprzowe (w przepisie są dwie, ale jedna absolutnie wystarczy) + 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, po łyżeczce chili i cynamonu, 2 łyżki oliwy
* na glazurę do pieczenia polędwiczek: 1/4 szklanki (ja dałam 3 łyżeczki) brązowego cukru, 2 łyżki roztartego czosnku,1 łyżka tabasco (bałam się dać tyle i dałam mniej, ale następnym razem spróbuję)
* na winegret: 2 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce soku z pomarańczy (dałam z grejpfruta, bo i tak się go dodaje do tej sałatki) i musztardy (najlepiej z całą gorczycą), 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3-4 łyżki oliwy. Wszystkie skłądniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i intensywnie potrząsnąc, by się wszystko dobrze wymieszało. Powstaje jednolita emulsja.
*do sałatki: porwane liście surowego szpinaku i dowolnych sałat np. lodowej, dębolistnej, rosso czy nawet kapusty pekińskiej, 2 czerwone grepfruty obrane z błonek (sok wykorzystać do sosu), 1 zielona papryka pokrojona w bardzo cienkie paseczki, 1/2szklanki jasnych rodzynek, awokado (w przepisie dwa, ja dałam jedno i wystarczy).
Przygotowanie polędwiczek:
wymieszać przyprawy, natrzeć nimi mięso i obsmażyć je na oliwie. Wymieszać skłądniki glazury i posmarować polędwiczki a następnie piec je ok 20 min na środkowym poziomie piekarnika ok 180 stopni w żaroodpornym naczyniu. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić ok 10 min do częściowego ostygnięcia.
W tym czasie na dużym talerzu albo w dużej misce ułożyć kawałki zieleniny (szpinak i sałata), na to paseczki papryki, pokrojone cienko awokado i grejpfrut pokrojony w cząstki oraz rodzynki. Jeszcze ciepła polędwiczkę pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać winegretem i sosem, ktory wytworzył się w trakcie pieczenia.
No i do dzieła, czyli do jedzenia Smacznego
Jeśli zostanie coś z polędwiczki albo polędwiczek to można ją wykorzystać do powtórzenia sałatki albo jako wędlinę czy nawet na ciepło do obiadu.
Absolutna pychota. Uważam ten przepis za wielkie odkrycie!!!!