Strona 1 z 1

Sałatki - pyszne i zdrowe

Post: 17 października 2006, 09:40
autor: Bem
Czuję się zaproszona tytułem - Smaczności, pyszności - do podzielenia się kilkoma przepisami kulinarnymi, które kazdy, jesli tylko ma ochotę i czas, może wykorzystać i które na pewno się udają.
Uwielbiam gotować i eksperymentować, ciągle próbuję nowych rzeczy, wynajduję nowe przepisy i moi goście nigdy nie wiedzą, co im podam.
Na poczatek założyłam topik z sałatkami, bo i zdrowe i pyszne i łatwo je zrobić.
Odkryciem lata są dla mnie sałatki ze świeżego szpinaku, ale jesienią, gdy go już nie ma, śmiało można uzyc różnego rodzaju sałat.
Podaję przepis na wspaniałą sałatkę z polędwiczkami :D Po prostu palce lizać.
Wymaga trochę zachodu w kwestii przygotowania polędwiczki, ale efekt kapitalny.
A więc podaję składniki:
* 2 polędwiczki wieprzowe (w przepisie są dwie, ale jedna absolutnie wystarczy) + 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, po łyżeczce chili i cynamonu, 2 łyżki oliwy

* na glazurę do pieczenia polędwiczek: 1/4 szklanki (ja dałam 3 łyżeczki) brązowego cukru, 2 łyżki roztartego czosnku,1 łyżka tabasco (bałam się dać tyle i dałam mniej, ale następnym razem spróbuję)

* na winegret: 2 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce soku z pomarańczy (dałam z grejpfruta, bo i tak się go dodaje do tej sałatki) i musztardy (najlepiej z całą gorczycą), 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3-4 łyżki oliwy. Wszystkie skłądniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i intensywnie potrząsnąc, by się wszystko dobrze wymieszało. Powstaje jednolita emulsja.

*do sałatki: porwane liście surowego szpinaku i dowolnych sałat np. lodowej, dębolistnej, rosso czy nawet kapusty pekińskiej, 2 czerwone grepfruty obrane z błonek (sok wykorzystać do sosu), 1 zielona papryka pokrojona w bardzo cienkie paseczki, 1/2szklanki jasnych rodzynek, awokado (w przepisie dwa, ja dałam jedno i wystarczy).
Przygotowanie polędwiczek:
wymieszać przyprawy, natrzeć nimi mięso i obsmażyć je na oliwie. Wymieszać skłądniki glazury i posmarować polędwiczki a następnie piec je ok 20 min na środkowym poziomie piekarnika ok 180 stopni w żaroodpornym naczyniu. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić ok 10 min do częściowego ostygnięcia.
W tym czasie na dużym talerzu albo w dużej misce ułożyć kawałki zieleniny (szpinak i sałata), na to paseczki papryki, pokrojone cienko awokado i grejpfrut pokrojony w cząstki oraz rodzynki. Jeszcze ciepła polędwiczkę pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać winegretem i sosem, ktory wytworzył się w trakcie pieczenia.
No i do dzieła, czyli do jedzenia Smacznego

Jeśli zostanie coś z polędwiczki albo polędwiczek to można ją wykorzystać do powtórzenia sałatki albo jako wędlinę czy nawet na ciepło do obiadu.
Absolutna pychota. Uważam ten przepis za wielkie odkrycie!!!!

Post: 17 października 2006, 10:08
autor: smylka
och jaka smaczna,już bym zjadła, szkoda tylko, że muszę siedzieć w biurze :shock:

Post: 17 października 2006, 13:08
autor: anick1
A musi być ze szpinakiem? U mnie nie pobiorą :(

Post: 17 października 2006, 17:21
autor: Bem
Właśnie nie musi być ze szpinakiem, wystarczy dobra sałata, najlepiej lodowa albo kapusta pekińska.
Surowy szpinak absolutnie nie przypomina w smaku tego, do jakiego jesteśmy od dzieciństwa przyzwyczajani, więc nie ma obawy, nikt nieuprzedzony nawet nie pozna co to jest.

Post: 17 października 2006, 20:42
autor: waldek2
A teraz jeżeli pozwolicie to coś co w pewnym sensie uratowało mój żołądek. Kiedy brałem sterydy poza lekami osłaniającymi żołądek jadłem codziennie chleb własnej roboty z dużym dodatkiem siemienia lnianego.
oto przepis:
Chleb (na dwie foremki od babki - korytka)

- 1 kg mąki luksusowej
- 1 szkl. otrąb przennych
- 3/4 szkl. płatków jęczmiennych
- 3/4 szkl. płatków żytnich
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- 1/4 szkl. słonecznika
- 1/4 szkl. siemienia lnianego
- 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze letniej wody

Całość składników wymieszać na sucho. Potem dodać wodę z drożdżami. Masę nałożyć do forem. Mokrą łyżką zrobić gładki wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Piec 60 minut w temp.200 C.
Po upieczeniu zaraz wyjąć z blaszek (bo paruje).

Mój przepis różni się ilością siemienia lnianego, a mianowicie 1 szklanka siemienia mielonego

Post: 26 marca 2007, 10:56
autor: anick1
:D Robiłam ten chlebek na Wielkanoc ubiegłego roku.
zajadali się nim wszyscy. A tego ze sklepu nikt nie chciał.
Polecam gorąco. Tylko w moim przepisie trzeba je jednak wyrobić jak typowo drożdżowe.

Post: 20 października 2007, 08:34
autor: katarzynajas
a ja uwielbiam zwykłą sałatke. Pomidor, ogórek, sałata lodowa, oliwa z oliwek, bazylia, oregano, pieprzz, sól. Pasuje to wieksziści potraw i jest bardzo zdrowa.

Post: 20 października 2007, 11:26
autor: smylka
a wiesz o tym, że pomidora z ogórkiem sie nie łączy, choc ładnie to wygląda i smaczne jest ale bezwartościowe

Post: 20 października 2007, 12:00
autor: katarzynajas
A, to mnie zaskoczyłaś. :-( nie wiedziałam, ale juz teraz wiem. Mimo to nie zrezygnuje z niej (za bardzo ja lubie) :) . W temacie kuchni meksykańskiej zamieściłam przepis na sałatke meksykańską. :)

Post: 20 października 2007, 14:43
autor: smylka
ja też taką uwielbiam :)
o ta meksykańska muszę spróbować :P
ona juz jest pycha :-) mniam mniam mniam

Post: 22 października 2007, 16:29
autor: katarzynajas
ciesze sie, że już Ci smakuje.:)

Post: 17 lutego 2008, 22:58
autor: Wonka
Ja tez mam swoją ulubioną szybką sałatkę:)

4 jajka
2 jabłka
3 ogórki konserwowe
puszka kukurydzy

Produkty ścieram na tarce z grubymi oczkami...do tego sól pieprz i majonez...

Bardzo dobrze smakuje z mięskiem i wędlinkami:)))
Smacznego:)))

Post: 05 października 2008, 12:02
autor: Tigerek
Tygryskowa sałatka egzotyczna :D

1 podwójna pierś kurczaka
przyprawa do Gyrosu
1 puszka ananasa w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1/2 słoika ogórków konserwowych (korniszonów)
oliwa
ocet winny
chili w proszku

1. Kurczaczka pokroić w 1-1,5 cm plastry, obtoczyć mocno w przyprawie do gyrosu i podsmażyć na oliwie, podlać 1-2 łyżkami wody i dodusić do miękkości. Odsączyć na bibule kuchennej, ostudzić, pokroić w kostkę.

Sosu z patelni nie wylewać !! !!

2. Kukurydzę, fasolkę i ananasa odsączyć, sok z ananasa zachować.

3. Ananasa pokroić drobniej, ogóreczki - w półplasterki.

Składniki wymieszać. Na patelnię wlać odrobinkę wody, zagrzać, żeby smak zebrać, zlać do kubeczka, dodać troszkę oliwy i soku z ananasa, sól i pieprz do smaku, jeśli trzeba - troszkę octu winnego oraz chili(ma wyjść pikantny słodko-kwaśny winegret).

Całość powinna się "przegryźć" 1-2 h w lodówce, wtedy od czas do czasu trzeba mieszać.

Ja podaję to z bułeczką ;)[/code]

Post: 06 października 2008, 16:05
autor: smylka
zrobiłam tygryskową sałatkę i podzielę się z opinią
Mam 2 dorosłych facetów i do pracy wzieli sałatkę co wieczorem zrobiłam, ale zapomnieli dać spróbować. Po pracy było tak: a dlaczego tak mało?
Ha czyli świetna. Mój syn oprócz mięska nie lubi, a tu warzywka i też zjadł. Dzięki za przepisy korzystam z nich.
Pozdrawiam

Post: 06 października 2008, 19:04
autor: Tigerek
To może sałatka niemięsna ale do mięska :D :?:

Wygląda tłusto ale to pozory. Ilość składników "na oko". To porcja przyjęciowa.

Sałatka ziemniaczana:

2 kg małych ziemniaczków (najlepiej młode)
80 dkg pieczarek
1 duży pęczek koperku lub 2 małe
2 średnie cebule
4 jajka
sól i pieprz
oliwa
majonez

Ziemniaki ugotować w mundurkach (młode oskrobać). Zostawić do ostudzenia, pokroić w 0,5 cm kostkę. Pieczarki pokroić w 1 cm plastry, obficie posypać pieprzem i solą i zrumienić na malej ilości oliwy. Na kilku kroplach oliwy udusić cebulkę drobniutko pokrojoną. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Pieczarki prosto z patelni osuszyć porządnie na papierowym ręczniczku. Koperek posiekać. Wszystkie składniki oprócz majonezu mieszamy. Dopiero teraz dodajemy majonez, jeśli składniki się sypią ;)

Szybkie, tanie i naprawdę dobrze smakuje. Powinno się "przegryźć" w lodówce minimum 2 h .

Wersja uproszczona bez pieczarek. Pod karą śmierci nie wolno rezygnować z koperku :D ...