Deserki

Maryna, gotuj pierogi!

Deserki

Postautor: Tigerek » 05 października 2008, 12:09

Zapiekanka na słodko

(to był eksperyment, ale wyszło, mniam, mniam !! )

Składniki:

- 3 czerstwe grahameczki bułeczki
- 2 świeże kajzerki
- 400 ml śmietanki słodkiej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżeczki cynamonu ( jak kto lubi)
- 1 kg śliwek
- 10-12 dkg margaryny lub masła
- 5 jaj
- 10 dkg migdałów, albo orzechów ziemnych bez soli + kilka kropli aromatu migdałowego.

1) Bułeczki pokroić w kromki, cienko, zalać podgrzaną śmietanką, zostawić do dokładnego namoczenia, można pomieszać, albo bułkę drobniej pokroić.
2) Ubić tłuszcz z cukrami i żółtkami, dodać do bułeczek.
3) Domieszać połówki śliwek (chyba wiadomo, że bez pestek S:D ?? ) i cynamon
4) Dodać ubitą piane z białek z odrobiną soli, bakalie
5) Wyłożyć na natłuszczoną blachę i upiec do zrumienienia wierzchu ( dość długo). Sprawdzić patyczkiem, jak jest po wyjęciu bez okruchów - gotowe :) ... Można jeść na ciepło z sosem waniliowym albo bitą śmietaną :) ...

Smacznego
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Postautor: Tigerek » 10 stycznia 2009, 00:40

Trufla czekoladowa:

20 dkg ugotowanych w osolonej wodzie i zmiksowanych ziemniaków
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
Szczypta soli
2-3 łyki cukru pudru
Dowolne bakalie
1-2 łyżki kakao
Aromat rumowy (pół buteleczki) lub kilka łyżek rumu
Do posypania dowolnie groszek cukrowy, kakao, puder

Czekolady rozpuścić na parze, przestudzoną lekko masę połączyć z ziemniakami, wymieszać dobrze, dodać pozostałe składniki. W zależności od wilgotności ziemniaków można dodać 1-2 łyżki rozpuszczonego masła lub więcej kakao. Uformować rulon, zawinąć w pergamin – wstawić do lodówki. Po 2-3 h obtoczyć w posypce/kakao/pudrze i pokroić plastry

Ciasteczka z kleiku

1 paczka (180 g ) kleiku ryżowego
3 jajka
Kostka masła
Pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
80 g wiórek kokosowych
Łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko zagnieść, formować małe kuleczki, spłaszczać, dorobić kciukiem wgłębienie na środku i upiec do złotego koloru

****

Oba smakołyki zrobiłam na niedawne urodziny i zniknęły szybko :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie




Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron