Wątróbka moja miłość :D

Maryna, gotuj pierogi!

Wątróbka moja miłość :D

Postautor: Tigerek » 05 października 2008, 12:13

WĄTRÓBKA DUSZONA W CEBULI

1 kg wątróbki wieprzowej
1 kg cebuli
3 łyżki maki
kilka łyżek oliwy
przyprawa uniwersalna typu vegeta
sól
pieprz
łyżka masła


Wątróbkę (świeża, w żadnym razie nie mrożona :D ) pokroić w plastry około 12-15 mm i doprawić solą i pieprzem ( tego drugiego dużo), potem obtoczyć w mące. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w pół talarki cebulkę, doprawić solą, pieprzem, Vegetą i pozwolić się temu pod przykryciem dusić aż do miękkości. Wątróbkę na dość silnym ogniu moment obsmażać żeby się podrumieniła, ale w środku została lekko różowa. Kiedy wszystkie plastry ładnie są obrumienione, wrzucić do cebulki, zamieszać dokładnie - delikatnie - i zostawić na 5-7 minut razem na malutkim ogniu, żeby wątróbka "doszła" (nie była surowa). Warto dodać zawartość patelni, dodając do niej parę kropli wrzątku i wlewając płyn do wątróbki do garnka :) ... Sprawdzić smak sosiku, podawać z bułeczka lub chlebkiem ;)
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Postautor: Jurek » 07 października 2008, 00:04

bywa, że lubię, ale wiem kto uwielbia :)
Każdy ma inną drogę nawet jeśli idzie tą samą drogą co inni,
to idzie we własnych butach i czasem ma tam kamyk.
Awatar użytkownika
Jurek
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2158
Rejestracja: 07 lipca 2007, 16:24
Lokalizacja: opolskie


Postautor: Tigerek » 07 października 2008, 00:19

Tygrysek :P :?:

Ja podobnie robiłam drobiową, ale jest słodsza i trzeba krócej dusić. I strasznie "strzela" na patelni.

A alternatywnie do cebulki dodałam kilka ząbków czosnku i lekko zaciągnęłam słodką śmietanką :D (do wersji drobiowej).
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Postautor: paprotka » 07 października 2008, 00:43

Zrobie, tym bardziej ze walcze z niedoborem zelaza we krwi :wink: :-P
Pozdrowienia od

paprotki Obrazek
Awatar użytkownika
paprotka
Zaglądacz
Zaglądacz
 
Posty: 55
Rejestracja: 20 września 2008, 23:41


Postautor: Haniula1010 » 07 października 2008, 19:05

:lol: :lol: :lol:
Wiecie co dziewczyny, ja nie cierpiałam wątróbki -do pewnego wyjazdu. Nawet jej nie próbowałam, sam wygląd mnie odstraszał i zapach ;). Otóż będąc w Norwegii, któregoś dnia koleżanka udusiła wątróbkę drobiową /nawet nie wiem z czym/ i Jej dzieciaki zaczęły się "bić" o moją porcję. Zaciekawiona co one w niej widzą- jednym zębem i wstrzymując oddech spróbowałam :oops: , no i już chłopaki mojej wątróbki nie spróbowali ;). A gdyby zgodnie podzielili się po połowie- nawet nie poznałabym jej smaku :wink: :lol:
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: Barbara » 08 października 2008, 22:11

Uśmiech :) ,,co do watróbki ,to polecam aby zanim zaczniemy ja obsmazac ,,namoczy ja w zwykłym mleku ,/niech postoi / :-P //nabiera wtedy delikatnosci i jest krucha =smacznego !!! :wink: basia :wink:
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 7142
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Re: Wątróbka moja miłość :D

Postautor: Tigerek » 12 lutego 2014, 12:52

Nowsza wersja :)

PLACUSZKI
- 0,75 kg wątróbki - najlepiej drobiowej
- 0,25 dag pieczarek
- 1 duza cebula
- sól, pieprz, ewentualnie majeranek
- trochę mąki pełnoziarnistej i/lub otrąb

- tłuszcz do smażenia


Wątróbkę i cebulkę zmielić w maszynce lub zmiksować, pieczarki zetrzeć na tarce; można odparować na patelni. Wszystko zmieszać - na powstać konsystencja gęstej śmietany. Na patelkę odrobina tłuszczu, smażymy niewielkie placuszki, odsączamy na papierze kuchennym

WIERZCH:
Na każdy placuszek kładziemy łyżeczkę sosu czosnkowego z jogurtu z małą ilością majonezu i startego czosnku (doprawione pieprzem), na to palster pomidorka i natka pietruszki :)

Pycha na zimno i gorąco.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie




Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron