Strona 1 z 1

Wątróbka moja miłość :D

Post: 05 października 2008, 12:13
autor: Tigerek
WĄTRÓBKA DUSZONA W CEBULI

1 kg wątróbki wieprzowej
1 kg cebuli
3 łyżki maki
kilka łyżek oliwy
przyprawa uniwersalna typu vegeta
sól
pieprz
łyżka masła


Wątróbkę (świeża, w żadnym razie nie mrożona :D ) pokroić w plastry około 12-15 mm i doprawić solą i pieprzem ( tego drugiego dużo), potem obtoczyć w mące. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w pół talarki cebulkę, doprawić solą, pieprzem, Vegetą i pozwolić się temu pod przykryciem dusić aż do miękkości. Wątróbkę na dość silnym ogniu moment obsmażać żeby się podrumieniła, ale w środku została lekko różowa. Kiedy wszystkie plastry ładnie są obrumienione, wrzucić do cebulki, zamieszać dokładnie - delikatnie - i zostawić na 5-7 minut razem na malutkim ogniu, żeby wątróbka "doszła" (nie była surowa). Warto dodać zawartość patelni, dodając do niej parę kropli wrzątku i wlewając płyn do wątróbki do garnka :) ... Sprawdzić smak sosiku, podawać z bułeczka lub chlebkiem ;)

Post: 07 października 2008, 00:04
autor: Jurek
bywa, że lubię, ale wiem kto uwielbia :)

Post: 07 października 2008, 00:19
autor: Tigerek
Tygrysek :P :?:

Ja podobnie robiłam drobiową, ale jest słodsza i trzeba krócej dusić. I strasznie "strzela" na patelni.

A alternatywnie do cebulki dodałam kilka ząbków czosnku i lekko zaciągnęłam słodką śmietanką :D (do wersji drobiowej).

Post: 07 października 2008, 00:43
autor: paprotka
Zrobie, tym bardziej ze walcze z niedoborem zelaza we krwi :wink: :-P

Post: 07 października 2008, 19:05
autor: Haniula1010
:lol: :lol: :lol:
Wiecie co dziewczyny, ja nie cierpiałam wątróbki -do pewnego wyjazdu. Nawet jej nie próbowałam, sam wygląd mnie odstraszał i zapach ;). Otóż będąc w Norwegii, któregoś dnia koleżanka udusiła wątróbkę drobiową /nawet nie wiem z czym/ i Jej dzieciaki zaczęły się "bić" o moją porcję. Zaciekawiona co one w niej widzą- jednym zębem i wstrzymując oddech spróbowałam :oops: , no i już chłopaki mojej wątróbki nie spróbowali ;). A gdyby zgodnie podzielili się po połowie- nawet nie poznałabym jej smaku :wink: :lol:

Post: 08 października 2008, 22:11
autor: Barbara
Uśmiech :) ,,co do watróbki ,to polecam aby zanim zaczniemy ja obsmazac ,,namoczy ja w zwykłym mleku ,/niech postoi / :-P //nabiera wtedy delikatnosci i jest krucha =smacznego !!! :wink: basia :wink:

Re: Wątróbka moja miłość :D

Post: 12 lutego 2014, 12:52
autor: Tigerek
Nowsza wersja :)

PLACUSZKI
- 0,75 kg wątróbki - najlepiej drobiowej
- 0,25 dag pieczarek
- 1 duza cebula
- sól, pieprz, ewentualnie majeranek
- trochę mąki pełnoziarnistej i/lub otrąb

- tłuszcz do smażenia


Wątróbkę i cebulkę zmielić w maszynce lub zmiksować, pieczarki zetrzeć na tarce; można odparować na patelni. Wszystko zmieszać - na powstać konsystencja gęstej śmietany. Na patelkę odrobina tłuszczu, smażymy niewielkie placuszki, odsączamy na papierze kuchennym

WIERZCH:
Na każdy placuszek kładziemy łyżeczkę sosu czosnkowego z jogurtu z małą ilością majonezu i startego czosnku (doprawione pieprzem), na to palster pomidorka i natka pietruszki :)

Pycha na zimno i gorąco.