Naleśniki po meksykańsku
Przygotowanie 60 min
Smażenie ok. 10 min
Porcja 450 kcal
Przepis na 4 porcje:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sos:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 40 dag przecieru pomidorowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka ziół prowansal.
- oregano
- cukier
- sól
- pieprz
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 20 dag żółtego sera
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- duża szczypta chili lub pieprzu cayenne
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
1. Cebule i czosnek posiekaj, smaż 5 minut na oliwie. Dodaj startą marchew i mięso, smaż 10 min. Dodaj zioła, sól, pieprz i cukier. Wlej przecier, koncentrat pomidorowy i jedną puszkę pomidorów. Duś 40 min.
2. Do sosu dodaj osączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dopraw mieloną papryką, chili lub pieprzem cayenne. Duś 10 minut na wolnym ogniu.
3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Mleko wlej do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na średniej patelni usmaż na oleju 8 cienkich naleśników. Gorące posyp serem, złóż i polej mięsnym sosem. Posyp natką.
Smacznego
