Co dziś gotujecie?

Maryna, gotuj pierogi!

Postautor: Tigerek » 07 lutego 2011, 21:03

U mnie duszone mięsko z indyka :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Postautor: bockaszz » 08 lutego 2011, 10:17

Jarzynówka i udka z rosołu smażone na patelni ;)
Awatar użytkownika
bockaszz
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 465
Rejestracja: 18 stycznia 2011, 12:26
Lokalizacja: N-ca


Postautor: Nusia » 08 lutego 2011, 21:00

No to po placuszku ziemniaczanym. Były i z gulaszem i z kwaśną śmietaną. Do koloru do wyboru.
Awatar użytkownika
Nusia
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 213
Rejestracja: 09 stycznia 2011, 18:51
Lokalizacja: śląsk


Postautor: ARABELA36 » 08 lutego 2011, 23:57

Witam :)
jak ja jestem na diecie to wszyscy tu pyszności gotują ;
ostatnio jadłam makaron ze szpinakiem i się w tej potrawie zakochałam :)
Awatar użytkownika
ARABELA36
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 963
Rejestracja: 21 października 2010, 21:16
Lokalizacja: Ruda śląska


Postautor: Haniula1010 » 09 lutego 2011, 19:28

Hej Arabelka :D
Jak przygotowywałaś ten makaron? Mam szpinak w lodówce i nie potrafię się za niego zabrać :roll: :wink:
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: ARABELA36 » 09 lutego 2011, 22:28

Kochani :lol:
makaron wstążki takie grube paski ugotować ; tylko nie rozgotować ;
ugotowany przecedzić gorąca wodą i dodać troszkę masła;
szpinak na maśle na patelni podusić ;
dodać przypraw takie jak warzywko czy wegete ;jak kto lubi ;pieprz i czosnek świeży lub granulowany ; oczywiście smakować czy dobre ;
czy nie dodać czegoś więcej ; szpinak może być mrożony i świeży ;
i zmieszać to razem i życzę wszystkim smacznego :)
jutro mam to na obiad :lol:
Awatar użytkownika
ARABELA36
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 963
Rejestracja: 21 października 2010, 21:16
Lokalizacja: Ruda śląska


Postautor: Anuta » 10 lutego 2011, 18:01

Ja dodaję do powyższej potrawy jeszcze serek topiony. Dobrze jej robi. :)
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby to jakoś nie było
Anuta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 279
Rejestracja: 14 lutego 2007, 17:37
Lokalizacja: łódzkie


Postautor: Pollo » 11 lutego 2011, 19:17

ja do takiego szpinaku dodaję sos beszamelowy, a w zasadzie makaron na talerz, na makaron sos beszamelowy i na wierzch szpinak (do szpinaku cebulka, sól, pieprz i masełko) Oj jak mi brakuje makaronu w menu :twisted:

Na dobry beszamel mam bardzo proszty przepis: poł kostki masła i dwie łyżki mąki na patelnie, do tego sól i gałka, jak się wszystko zrumieni to wlewam mleka ile wejdzie i mieszam do zgęstnienia :lol:

Taki sos może być bazą do wielu dań makaronowych, dobrze smakuje też z dodatkiem sera pleśniowego - gorgondzola (lub oszukany lazur) do tego zioła i czosneczek i z samym makaronem smakuje wybornie, ale przy gotowaniu śmierdzi "siuśkami" jak to mocno pleśniowy ser.

ps: polecam szpinak mrożony w liściach, mozna go kupić w sieciówkach - jest dużo lepszyszy niż miazga szpinakowa (tzw. rozdrobniony), czasami jak robię większą ilość szpinaku do makaony albo lasagne to daję pół na pół lisciastego z rozdrobnionym - ponoć diabeł tkwi w szczegółach :wink:
Pollo
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 309
Rejestracja: 08 sierpnia 2010, 17:03
Lokalizacja: południe kraju (bardziej na zachód)


Postautor: Anuta » 11 lutego 2011, 21:52

Szacun :o
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby to jakoś nie było
Anuta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 279
Rejestracja: 14 lutego 2007, 17:37
Lokalizacja: łódzkie


Postautor: Kamileo » 11 lutego 2011, 22:41

Nieźle szalejecie. Skomplikowane, smacznie brzmiące przepisy :) Ja to ostatnio sobie przyrządziłem kostkę sera Brie popijaną Colą (wczoraj, na filmie).
Kamileo
Zaglądacz
Zaglądacz
 
Posty: 53
Rejestracja: 30 stycznia 2009, 21:55


Postautor: arty » 12 lutego 2011, 00:02

:) Polecam blanszowane (1 minuta na wrzątek) brokuł, kalafior, por, kalarepka, cebula. Można zjeść soute lub w formie sałatki z oliwą, cytryną, solą i pieprzem :) :) SMACZNEGO :wink:
DOPÓKI WALCZYMY-WYGRYWAMY!!!!!
arty
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 482
Rejestracja: 11 października 2007, 20:17
Lokalizacja: Kraków


Postautor: Haniula1010 » 12 lutego 2011, 00:04

No wiecie co :shock:
Jesteście kopalniami wiedzy w temacie ;) szpinaku z makaronem :lol:
I dlaczego tak się go bałam :D :wink:
Jutro robię wariacje na temat ...:D :lol: :) :wink:
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: bockaszz » 14 lutego 2011, 14:40

to ja Wam pokażę moją zapiekankę ze szpinakiem i piersią kurczaka :)

Obrazek
Awatar użytkownika
bockaszz
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 465
Rejestracja: 18 stycznia 2011, 12:26
Lokalizacja: N-ca


Postautor: ARABELA36 » 14 lutego 2011, 14:42

już mi ślinka leci :)pychota :)
Awatar użytkownika
ARABELA36
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 963
Rejestracja: 21 października 2010, 21:16
Lokalizacja: Ruda śląska


Postautor: Anuta » 15 lutego 2011, 18:44

A może by tak pokazując lub mówiąc "co dziś na obiad" podać jak robicie? :roll:
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby to jakoś nie było
Anuta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 279
Rejestracja: 14 lutego 2007, 17:37
Lokalizacja: łódzkie


PoprzedniaNastępna


Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość