Strona 3 z 7

Post: 07 lutego 2011, 21:03
autor: Tigerek
U mnie duszone mięsko z indyka :)

Post: 08 lutego 2011, 10:17
autor: bockaszz
Jarzynówka i udka z rosołu smażone na patelni ;)

Post: 08 lutego 2011, 21:00
autor: Nusia
No to po placuszku ziemniaczanym. Były i z gulaszem i z kwaśną śmietaną. Do koloru do wyboru.

Post: 08 lutego 2011, 23:57
autor: ARABELA36
Witam :)
jak ja jestem na diecie to wszyscy tu pyszności gotują ;
ostatnio jadłam makaron ze szpinakiem i się w tej potrawie zakochałam :)

Post: 09 lutego 2011, 19:28
autor: Haniula1010
Hej Arabelka :D
Jak przygotowywałaś ten makaron? Mam szpinak w lodówce i nie potrafię się za niego zabrać :roll: :wink:

Post: 09 lutego 2011, 22:28
autor: ARABELA36
Kochani :lol:
makaron wstążki takie grube paski ugotować ; tylko nie rozgotować ;
ugotowany przecedzić gorąca wodą i dodać troszkę masła;
szpinak na maśle na patelni podusić ;
dodać przypraw takie jak warzywko czy wegete ;jak kto lubi ;pieprz i czosnek świeży lub granulowany ; oczywiście smakować czy dobre ;
czy nie dodać czegoś więcej ; szpinak może być mrożony i świeży ;
i zmieszać to razem i życzę wszystkim smacznego :)
jutro mam to na obiad :lol:

Post: 10 lutego 2011, 18:01
autor: Anuta
Ja dodaję do powyższej potrawy jeszcze serek topiony. Dobrze jej robi. :)

Post: 11 lutego 2011, 19:17
autor: Pollo
ja do takiego szpinaku dodaję sos beszamelowy, a w zasadzie makaron na talerz, na makaron sos beszamelowy i na wierzch szpinak (do szpinaku cebulka, sól, pieprz i masełko) Oj jak mi brakuje makaronu w menu :twisted:

Na dobry beszamel mam bardzo proszty przepis: poł kostki masła i dwie łyżki mąki na patelnie, do tego sól i gałka, jak się wszystko zrumieni to wlewam mleka ile wejdzie i mieszam do zgęstnienia :lol:

Taki sos może być bazą do wielu dań makaronowych, dobrze smakuje też z dodatkiem sera pleśniowego - gorgondzola (lub oszukany lazur) do tego zioła i czosneczek i z samym makaronem smakuje wybornie, ale przy gotowaniu śmierdzi "siuśkami" jak to mocno pleśniowy ser.

ps: polecam szpinak mrożony w liściach, mozna go kupić w sieciówkach - jest dużo lepszyszy niż miazga szpinakowa (tzw. rozdrobniony), czasami jak robię większą ilość szpinaku do makaony albo lasagne to daję pół na pół lisciastego z rozdrobnionym - ponoć diabeł tkwi w szczegółach :wink:

Post: 11 lutego 2011, 21:52
autor: Anuta
Szacun :o

Post: 11 lutego 2011, 22:41
autor: Kamileo
Nieźle szalejecie. Skomplikowane, smacznie brzmiące przepisy :) Ja to ostatnio sobie przyrządziłem kostkę sera Brie popijaną Colą (wczoraj, na filmie).

Post: 12 lutego 2011, 00:02
autor: arty
:) Polecam blanszowane (1 minuta na wrzątek) brokuł, kalafior, por, kalarepka, cebula. Można zjeść soute lub w formie sałatki z oliwą, cytryną, solą i pieprzem :) :) SMACZNEGO :wink:

Post: 12 lutego 2011, 00:04
autor: Haniula1010
No wiecie co :shock:
Jesteście kopalniami wiedzy w temacie ;) szpinaku z makaronem :lol:
I dlaczego tak się go bałam :D :wink:
Jutro robię wariacje na temat ...:D :lol: :) :wink:

Post: 14 lutego 2011, 14:40
autor: bockaszz
to ja Wam pokażę moją zapiekankę ze szpinakiem i piersią kurczaka :)

Obrazek

Post: 14 lutego 2011, 14:42
autor: ARABELA36
już mi ślinka leci :)pychota :)

Post: 15 lutego 2011, 18:44
autor: Anuta
A może by tak pokazując lub mówiąc "co dziś na obiad" podać jak robicie? :roll: