Strona 7 z 7

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 20 stycznia 2020, 21:40
autor: Gemini
Tak Panowie, macie rację, to patera, a moja, to prezent "z tamtych czasów" Nieużywany codziennie - trwa :) nie ma to jak analityczne, męskie spojrzenie :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 26 marca 2020, 15:30
autor: Gemini
czy może ktoś z Was ma jakiś fajny, nieskąplikowany, przepis na ciasto marchewkowe. Najlepiej bez cukru. Siedzenie w domu nie sprzyja chudnięciu :paker: a na coś słodkiego apetycik jest :lol: Zakupiłam więc marchew, poczytałam w necie i jest o tym trochę, ale może macie wypróbowane, sprawdzone, przepisy, to chętnie skorzystam.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 26 marca 2020, 18:28
autor: Robert
Ja zawsze robię z netu, Czytam kilka przepisów i robię ten który się najczęściej powtarza. Marchewkowe robiłem ze dwa razy, ale zawsze z cukrem. Przepis jest bardzo łatwy, weź jakikolwiek. Marchewkę trzesz na tarce, mieszasz ze wszystkimi składnikami i na blachę.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 27 marca 2020, 15:23
autor: Jurek
Mój syn robi podobnie jak radzi Robert, ale czasem opowiada nam jak je edytuje przepisy
i może mi podeśle przepis.
Dobry pomysł z ciastami bez cukru :-)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 28 marca 2020, 13:55
autor: Gemini
Marchewkowe już jest, a nawet prawie nie ma :) Przepis z netu, wyszukany jak najmniejszą ilością cukru i to brązowego :) Nie wygląda wystrzałowo, bo jest, celowo, bez dodatkowej, słodkiej dekoracji. Przepis z Bistro Mama na ciasto marchewkowo-dyniowe, a ja dałam samą marchew, dlatego zmniejszyłam ilość cukru, ale stwierdzam, że mogło go być jeszcze mniej. Ogólnie pychotka, taki piernik, jadalny, jak widać :) Ja niestety piekę w prodiżu, bo mi piekarnik "wyszedł" i dlatego przypieka się szybciej od góry, ale jest OK. Przepis niżej, jakby ktoś coś :) http://www.bistromama.pl/2012/10/ciasto ... wkowe.html Znalazłam tez inny przepis na "Kuchni dla diabetyka" jak wypróbuję dam znać. Tam jest marchew i gorzka czekolada w przepisie, nie ma innego cukru, brzmi ciekawie.

Obrazek

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 28 marca 2020, 23:06
autor: Jurek
Fajnie że prawie bez cukrowy Super
I już go prawie niema :-) widać smakuje.
link podam Rodzince, to może upieką ;-)

Mam ten przepis na ciasto na bazie fasoli,
jadłem takie ciasto tylko, że ze zmianami:
Zamiast ksylitolu można dać miód, zamiast oleju kokosowego masło.
link:
https://kolorowyprzepisownik.pl/2017/11 ... bF2C9tFyUU

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 29 marca 2020, 08:25
autor: Robert
Marchew sama w sobie jest słodka. Ja swoje ostatnio robione ciasto marchewkowe, przekładałem jakimś kremem na bazie serka śmietankowego. Polecam takie połączenie.
O cukrze czytałem kiedyś opinię, że cukier to cukier i nie ma różnicy, biały, brązowy, trzcinowy, czy klonowy, wszystkie mają te same właściwości, i żaden nie jest zdrowszy od drugiego.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 29 marca 2020, 11:37
autor: Gemini
Z cukrem to zapewne jest jak piszesz, największa różnica to cena :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 29 marca 2020, 11:58
autor: Robert
A pamiętam jak na początku lat 90 mój kolega z pracy, podał mi do kawy brązowy cukier i się tłumaczył przede mną, że ten cukier jest pełnowartościowy, a od białego różni się tylko kolorem. On go kupował bezpośrednio w cukrowni i brał dlatego, że był tańszy od białego ;) A dziś na odwrót, mimo że brązowy jest tańszy w produkcji od białego :)

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 30 marca 2020, 12:19
autor: Jurek
Z cukrem tak jest rzeczywiście. Mama mi opowiadała,
że cukier jest brązowy i trzeba go chemicznie wybielać.
Teraz więcej osób wie o tym i sięga po brązowy.
Ciekawe skąd taka cena? Może chodzi o to, że ten produkcyjnie brązowy jest dodatkowo
poddawany jakiejś obróbce.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 30 marca 2020, 16:21
autor: Robert
Pewnie chodzi o to że teraz jest modne bycie bio, eko, itd i w zasadzie wszystko co się z tym wiąże jest droższe.

Re: Co dziś gotujecie?

Post: 13 lipca 2020, 11:35
autor: Brenna
Na dzisiejszy lunch, tłuczone ziemniaki i sałatka z oliwek.