Dieta Dąbrowskiej:
link: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i- ... VjGZD9W9Ck
(link dostałem Ani) Podobno dieta jest ogólnie znana.
Umieszczam ze względu na korzyści dla osób z chorobami autoimmunologicznymi i Hashimoto.
Od razu zastrzegam, że ja nie patrzę na "diety" pod kątem odchudzania tylko bardziej poprawy samopoczucia i poprawy kondycji, a w efekcie ew. powolnego zmniejszenia wagi. Nie jestem też zwolennikiem głodówek- to znaczy na lekach nie byłbym wstanie tego wytrwać ;-(.
Ale okazuje się, że długą drogą dochodziłem do tego, że nie jem art, które są zakazane na tej diecie, oraz jem warzywa i owoce (plus kiszonki).
(Prawdopodobnie w mojej rodzinie dużo rozmawialiśmy na temat wpływu diety na zdrowie między innymi chodziło
o trądzik, który ustąpił (sterydy nie działy a obciążały) Dużo rozmawiamy o dietach, ale ja jestem odbiorca informacji a nie poszukuje ich sam z siebie.
Daje tę informacje , ale do niczego nie namawiam. Każdy indywidualnie powinien rozważać co będzie pomocne itp.
Dodam, że nie jem: cukru, jako cukru i unikam np kechupu, i innych o których wiem że zawierają cukier albo syrop glukozowy, wszystkiego co zawiera białą mąkę (polecam makarony razowe)nie sole pomidora zmniejszam ilość soli.
Obecnie pierwszy raz mam niższą wagę o około 6kg (było 8-9kg) od najwyższej wagi na sterydach. A w pewnym monecie miałem wagę równą wadze przed chorobą (jak 20 lat temu) Liczę że powoli dojdę do tej wagi sprzed choroby mniej o 2,5kg.
Niższa waga tak jak pisałem jest dodatkiem do lepszego samopoczucia. Zauważam, że kiedy zrobię sobie odstępstwo, to czuje się gorzej fizycznie a nawet pogarsza się samopoczucie.
Wyszło że jest link do opisu i resztę o mnie
Czy macie jakieś doświadczenia z tą albo inna dietą?
Nie mam wiedzy by coś doradzać czy odradzać, to tylko zastanawianie się na tematem
Czasem mam nadzieje że będę zdrowy bez leków, do tego jeszcze wizualizuje, że biegam i biegam bez wysiłku
Ale jednocześnie DZIĘKUJĘ za to co mam w tym i za udział w Forum.