wszelkie poprawki ,opinie ,nowinki =bardzo mile widzianne

Wszelkie tu informacje sa wynikiem poszukiwań informacij i sa zgromadzone przez inne osoby ,,,
Osoby które przekazuja wyszukane info takim jak ja

Hakaru Hashimoto (jap. 橋本策 Hashimoto Hakaru?, ur. 5 maja 1881, zm. 9 stycznia 1934) był japońskim chirurgiem epoki Meiji i epoki Taishō. Urodził się w wiosce Midau, Nishi-tsuge w prefekturze Mie (obecnie na terenie miasta Iga) jako trzeci syn wiejskiego lekarza. Dziadek Hakaru, Gen'i Hashimoto, również był znanym w okolicy lekarzem, znającym holenderską szkołę medycyny, praktykującym pod koniec epoki Edo. Hakaru zgodnie z tradycją rodzinną studiował medycynę na uniwersytecie Kyushu w Fukuoka i ukończył studia w 1907 roku. Następnie specjalizował się z chirurgii (igaku-bu daiichi Geka ikyoku) u profesora Hayari Miyake (1867-1945), pierwszego japońskiego neurochirurga. Badał w tym czasie próbki tkanek gruczołu tarczowego i dokonał istotnego odkrycia nowego typu zapalenia tarczycy. W 1912 roku opublikował jego klasyczny opis; choroba do dziś znana jest jako zapalenie tarczycy Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, wole limfocytarne, choroba Hashimoto) – najczęstszy rodzaj zapalenia tarczycy i najczęstsza przyczyna pierwotnej niedoczynności gruczołu tarczowego. Choroba o podłożu autoimmunologicznym, często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznym.
Występują dwie postacie choroby z wolem i zanikowa.
Epidemiologia
Choroba jest wyraźnie częstsza u kobiet, spotykana jest 10-20 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Występuje predyspozycja rodzinna: u 50% członków rodziny chorego stwierdza się obecność przeciwciał przeciwtarczycowych
Obraz kliniczny [edytuj]
Początek choroby jest zwykle trudno uchwytny. Rozpoznanie ustalane jest zwykle w zaawansowanej postaci choroby, gdy dochodzi do niedoczynności tarczycy. W badaniu palpacyjnym można stwierdzić równomierne powiększenie gruczołu. Niedoczynność tarczycy poprzedzona jest przez przejściową tyreotoksykozę
Diagnostyka i rozpoznanie .
Rozpoznanie opiera się na stwierdzeniu:
1Podwyższonego miana przeciwciał anty-TPO-Ab, skierowanych przeciwko peroksydazie tarczycowej (TPO)
2Podwyższonego miana niespecyficznych przeciwciał antytyreoglobulinowych
3Wyniku badania histopatologicznego tkanki gruczołu uzyskanej w biopsji cienkoigłowej (BAC).
Dodane po 35 minutach:
Moje Hashimoto...
moja historia jest bardzo krótka

Zawsze twierdziłam ze mam zdrowa tarczyce ,TSH w normie
/okazało sie ze przy Hashimoto trzeba innaczej na to patrzec /
Moje pierwsze spotkanie to badania krwi w tym kierunku,,, w wyniku wyszły /mało ale jednak/ podwyszone przeciwciała ,,,,,
2=Usg zmiany w tarczycy ,lekarz stwierdza ze napewno to jestem uczulona na sama siebie

,
Dalej szukam jakichkolwiek Info i znajduje Hashimoto tam pisze mój pierwszy post

Witam niedawno dowiedziała sie o istnieniu takiej choroby jak
Hashimoto ,,,zamieszalam sie i prosze was o ocene wyników i
pokierowanie mnie ewentualnie do konkretnego lekarza ,,,
w Lublinie .Bede wdzieczna za kazdą odpowiedz ,,,
MÓj opis
Tarczyca niepowiekszona ,niejednorodna .W placie prawym
hipoechoeniczny ,słabo unaczyniony guzek 9mm .Unaczyniony obwodowo .
WW chłonne szyjne nie powiekszone .PP 38#14#16mm=4.6ml
PL 38#11#15mm=3.6 ml.ciesni 4mm
.....
Jak wróciłam do domu wziełam stare usg ,,/2006grudzien /
Wszystko OK wymiary PP14#15#52mm PL 13#15#44mm
Wyglada na to ze ona sie zmniejsza ?nic nie rozumiem ,
Moje TSH 2,14 w lipcu /3,50/
przeciwciała /A-TG/ 62
przeciwciała /A -TPO/ 101..
Guzek mały ,,ale czy tarczyca powinna sie zmniejszać

,,,,
lekarz usg skomentował -ze jestem uczulona na sama siebie !
Badanie było zrobione poniewaz mam juz jedna chorobe
autimunologiczna sarkoidoze ,,podejrzewa sie jeszcze Sjogrena -
badania miały wykluczyc sjogrena ,,,,,a chyba doszła mi nowa
=choroba Hashimoto ...........chciałam sie dostac do specjalisty a
nie mam pojecia gdzie zaczać ...Prosze pokierujcie mnie ,,
dostaje odpowiedzi i nie umiem sie pogodzic

Okazuje sie ze napewno to jest to

Zbieram info ,i wychodzi na to ze moja tarczyca własciwie juz jest do niczego .
Objetosc tarczycy powinna wynosić
sa rózne info ///od 18 -25ml//
lub 16 -22,,nie wiem która jest własciwa .
Dowiedziałam sie równierz ,ze gdy moje przeciwciała zniszcza juz całkowiecie Tarczyce

Prawdopodobnie przeciwciała wybiorą sobie inny organ mego ciała ktory moga zaatakowac

Moje przeciwciała sa w małej ilosci /ludzie maja wrtosci nawet koło Tysiaca

Na dzis ,nie wdrozono mi leczenia ,jestem w trakcje szukania lekarza endokrynologa ,,,jednego zaliczyłam ale nie spełnił mojch oczekiwan ,,,
Zraził mnie tym ze nie chciał nawet spojrzec na badania -stwierdził ze interesuje go tylko tarczyca ==O sarko nie chciał nawet słyszec ,,
Na 7 stycznia zapisałam sie do innego lekarza ,,bardzo bym chciała zeby okazał sie wlasciwym

Przy hashimoto ,,da sie w miare normalnie życ tylko trzeba przyjmowac ,codziennie Hormon,, Tyroxyna,,
Dodane po 24 minutach:
NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY
Niedobór hormonów tarczycy prowadzi, ogólnie mówiąc, do spowolnienia procesów życiowych organizmu. Niektóre objawy hipotyreozy to:
stałe uczucie zimna;
chłodna szorstka skóra;
charakterystyczna, „nalana” twarz o maskowatym wyrazie;
obrzęki różnych części ciała;
ospałość, senność, apatia, spowolnione myślenie, depresja;
powolna monotonna mowa, ochrypły głos;
sztywność i osłabienie mięśni, bóle w stawach;
zwolnienie tętna;
zaparcia.
Niedoczynność tarczycy dzielimy na klinicznie jawną i klinicznie utajoną.
Niedoczynność klinicznie jawna to taka, której przyczynę możemy określić i może być spowodowana np. przez:
niektóre choroby tarczycy (wole Hashimoto, podostre zapalenie tarczycy);
niedobór jodu w pożywieniu;
stan po chirurgicznym usunięciu dużej części tarczycy;
stan po leczeniu choroby tarczycy jodem radioaktywnym;
niedoczynność przysadki mózgowej (hipotyreoza II rzędu);
niedoczynność podwzgórza (hipotyreoza III rzędu).
Niedoczynność klinicznie utajona, jest bardzo często niewykrywalna. Dzieje się tak z powodu zawodności testów. Należałoby zmierzyć ilość hormonów tarczycy wewnątrz każdej komórki organizmu, gdzie kontrolują one szybkość utleniania . Oczywiście test taki nie jest możliwy. Pomiar stężenia hormonów we krwi nie dostarcza informacji o ich ilości wewnątrzkomórkowej.
Dodane po 7 minutach:
NADCZYNNOSC TARCZYCY.

objawy
Spadek wagi

Nadwrażliwość na ciepło i nadmierna potliwość

Drażliwość, nerwowość

Zazwyczaj dotyczy kobiet, które mają małe dzieci oraz osób na kierowniczych stanowiskach. Nie mogą sprostać obowiązkom, są wiecznie rozdrażnione, źle przyjmują wszelkie uwagi, bez powodu wpadają w złość. Trudno im się skoncentrować na jednym zadaniu.
Kołatanie serca

Może być niebezpieczne, zwłaszcza u ludzi starszych, u których przekształca się w migotanie przedsionków, prowadzące do niewydolności serca.
Duszność

Drżenie rąk

Bardzo krępujące. Budzi podejrzenia o nadużywanie alkoholu. Kiedy trudno utrzymać w ręku łyżkę, włożyć klucz do zamka, napisać coś czytelnie, chory szuka pomocy u neurologa, obawiając się choroby Parkinsona.
Osłabienie mięśni, najczęściej nóg

Ciężko wchodzić po schodach czy wstawać z fotela bez wspierania się na rękach.
Biegunki

Są związane z bardzo szybką przemianą materii. Wypróżnienia mogą się zdarzać nawet trzy razy dziennie.
Nieregularne miesiączki

Zwykle bywają skąpe lub całkowicie zanikają.
Dolegliwości skórne

Na podudziach i stopach pojawiają się czerwone, mocno swędzące plamy. Nogi nad kostkami bywają mocno opuchnięte. Skóra swędzi. Włosy robią się rzadkie, cienkie i sztywne, trudno je ułożyć lub zakręcić. Paznokcie są łamliwe, mają nierówną powierzchnię i czasem zmieniony kolor.
Łzawienie

Z reguły przy wietrze i ostrym świetle. Chory odczuwa ból, pieczenie oczu (piasek pod powiekami), widzi obraz zamazany lub podwójny. Pod oczami pojawiają się worki.
Wole

Sygnalizuje zaawansowane stadium nadczynności tarczycy.
Przy hashimoto bardzo łatwo z niedoczynnosci wpasc w nadczynnosc i odwrotnie