Witam ,własnie czytałam art ,,Roberta o czerwonych buraczkach ,,,
I chciałam was zaprosic na ,,Buraczki w poscieli ,,
Poniewaz danie jest bez mieska ,pozwole sobie tu wpisac przepis ...
Oczywiscie ja go nie wymysliłam -kiepska ze mnie kucharka ,

,,
Ale te buraczki kazdy zrobi ,,,i smakuja zarówno na zimno jak na ciepło
buraki 60 dag
jajka 4 szt
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana 18% 3/4 szkl
ser żółty 1 garść
sok z cytryny
sól
pieprz
tłuszcz do formy
Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną, studzimy. Następnie obieramy i kroimy w dość grube plasterki, każdy plasterek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym maśle, a następnie wkładamy do natłuszczonej formy. Śmietanę ubijamy mikserem z jajkami, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, śmietaną zalewamy burki, całość posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st.C
Smacznego zycze

Basia
Dodane po 1 minutach: ps ,,ser mozna dodac tuz przed wyjeciem z piekarnika.