Ryby i potrawy jarskie

Maryna, gotuj pierogi!

Ryby i potrawy jarskie

Postautor: katarzynajas » 16 lutego 2008, 09:15

Witam,
postanowiłam założyć nowy temat. nie wiem jak wy ale ja zawsze mam problem pod tytułem dania bez mięsa i dania z ryb. Wymyślam, kombinuje ale ciągle poruszam sie na bazie tego co znam. Może macie jakieś fajne pomysły na potrawy z ryb i ciekawe dania bez mięsa.

Z niecierpliwością ciekam na Wasze propozycje.
:-) :nemo:
katarzynajas
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 129
Rejestracja: 19 października 2007, 08:46
Lokalizacja: warszawa


Ryby

Postautor: KRISS30 » 17 lutego 2008, 11:41

Witaj,
ostatnio czytałem na forum, że przy sarko trzeba unikać potraw, produktów, które zawierają wit. D, wapń. Ryby niestety posiadajają wit. D. Należ wiec unikać potraw z ryb :(

Pozdrawiam
Krzysztof
Zawsze na fali
KRISS30
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 28
Rejestracja: 22 maja 2007, 20:27


Postautor: Wonka » 19 lutego 2008, 16:41

Myślę, ze przesada z tym ograniczeniem dietowym:))

A jeśli chodzi o rybki....
U mnie w domu bardzo lubią rybę w śmietanie...
Ryba...np sandacz, albo jakas inna pyszniutka ryba...świeża albo rozmrożona, delikatnie posolić ,
pozypać wegettą..albo inną jarzynką......obtoczyć w posiekanym koperku BARDZO GRUBA warstwa koperku....włozyc na patelnię na której jest troszkę oliwy....myk na jednej stronie...myk na drugiej.....i zalać
30% ŚMIETANĄ....niestety musi być taka wysokoprocentowa, bo sosu się juz nie zagęszcza......
Dusi się ta rybkę w smietanie....koperekdelikatnie pomiesza się ze śmietanką....do tego ziemniaczki puree.......pycha....POLECAM
Uśmiechnij się i podaj dalej...
Wonka
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 9
Rejestracja: 16 lutego 2008, 23:36


Postautor: Haniula1010 » 19 lutego 2008, 21:18

:D
Już czuję ten świeży zapach koperku. :wink:
Na pewno rybka jest pycha- kupuję ten przepis :)
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: katarzynajas » 12 marca 2008, 10:52

no chyba spróbuje taką rybke.
katarzynajas
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 129
Rejestracja: 19 października 2007, 08:46
Lokalizacja: warszawa


Postautor: Haniula1010 » 12 marca 2008, 23:01

Spróbowałam, naprawdę rybka jest świetna :lol:
Ja ugościłam rodzinkę pangą, a śmietana była 24 procentowa. Mogłam spokojnie dać więcej koperku, ale i tak całość była pyszniutka
Dzięki Iwonka za przepis :D
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


A JA TO UWIELBIAM

Postautor: joanna222 » 04 kwietnia 2008, 20:51

Podam Was sarkusie przepis na coś dobrego może nie jest to aż tak zdrowe ale nie możemy sobie wszystkiego odmawiac od czasu do czasu można zjeść coś co się lubi :D
OTO PRZEPIS NA KALAFIOR PANIEROWANY Z SOSEM CZOSNKOWYM
1 kalfior ugotować (ale nie do miękkości)w osolonej wodzie po ugotowaniu podzielić go na rozyczki
obtoczyć w jajku z dodatkiem maggi pieprzu odrobiną soli i obtoczyć go w bułce tartej po czym usmażyć na oleju lub we frytownicy na jasnozloty kolorek
SOS CZOSNKOWY
jogurt naturalny ZOTT
majonez (najlepiej grudziądzki )
koperek
2 ząbki czosnku
majonez z jogurtem dajemy w proporcji pół na pół
drobno posiekany koper i na koniec przetarty czosnek
PRPONUJĘ PRZED PODANIEM SOSU NAJPIERW GO SCHLODZIĆ
:)
usmażony kalafiorek maczamy w sosiku pychotka
pyszny do grilla szczegolnie do piersi
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!! :zdrowko:
A CI CO MOGA POPIJAJĄ
joanna222
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 181
Rejestracja: 03 kwietnia 2008, 19:10


Postautor: Tigerek » 05 października 2008, 12:06

Kotleciki z kapusty i pieczarek :D

- małą główkę kapusty ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć bardzo mocno i zmielić w maszynce; 50 dkg pieczarek ładnie usmażyć, z solą i dużą ilością pieprzu w niewielkiej ilości oliwy, duża cebula nie jest konieczna, ale można osobno podsmażyć na złoto i też domielić, wszystko wymieszać z 2 jajkami, wsypać kilka łyżek kaszy manny błyskawicznej, na początek starczą 2-3, jak to zostanie na kilka minut to zobaczyć, czy kaszy jeszcze dodać, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową jak ktoś lubi; zwartą masę obtaczać w tartej bułeczce i smażyć małe kotleciki (duże mogą sie rozpadać)

Proste, tanie smaczne, świetne z ketchupem. Ja dodaję do tego też- co sie nawinie, ziemniaki ugotowane, posiekane resztki wędlinki...
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Tigerek
Tubylec
Tubylec
 
Posty: 549
Rejestracja: 07 września 2008, 12:08
Lokalizacja: lubuskie


Postautor: Evas » 17 października 2008, 13:52

Witam wszystkich sarko
Ja posyłam przepis na pyszny szpinak świetnie nadaje się do wędlin ,mięska jak i jako pasta na chlebek :
1/2 paczki mrożonego ( może być świeży ) szpinaku z z Horteksu , rozmrozić ,przelać gorąca wodą ,odstawić do wycedzenia . Dodać 1/2 paczki zupy w proszku cebulowej Knor ,1 łyżkę majonezu Kieleckiego i 1 łyżeczkę śmietany . Wszystkie składniki wymieszać pozostawić w lodówce na ok.1 godzinę aby zupa namokła i połączyła się z resztą składników . W wzbogaconej wersji można dodać 3 ugorowane na twardo jajka ,pokrojone w drobną kostkę. Polecam szpinak ma dużo żelaza .
Smacznego :)
Słodki, słony, kwaśny albo gorzki - życie musi mieć smak!
OM MANI PADME HUNG
Awatar użytkownika
Evas
Rozgląda się
Rozgląda się
 
Posty: 45
Rejestracja: 20 czerwca 2008, 13:14


Postautor: Barbara » 18 sierpnia 2009, 20:26

Witam ,własnie czytałam art ,,Roberta o czerwonych buraczkach ,,,

I chciałam was zaprosic na ,,Buraczki w poscieli ,, :)

Poniewaz danie jest bez mieska ,pozwole sobie tu wpisac przepis ...
Oczywiscie ja go nie wymysliłam -kiepska ze mnie kucharka , :? ,,

Ale te buraczki kazdy zrobi ,,,i smakuja zarówno na zimno jak na ciepło :)
buraki 60 dag
jajka 4 szt
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana 18% 3/4 szkl
ser żółty 1 garść
sok z cytryny
sól
pieprz
tłuszcz do formy

Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną, studzimy. Następnie obieramy i kroimy w dość grube plasterki, każdy plasterek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym maśle, a następnie wkładamy do natłuszczonej formy. Śmietanę ubijamy mikserem z jajkami, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, śmietaną zalewamy burki, całość posypujemy startym żółtym serem i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st.C

Smacznego zycze :wink: Basia

Dodane po 1 minutach:

ps ,,ser mozna dodac tuz przed wyjeciem z piekarnika.
Modlitwa chorego.
Lekarzu przewlekle chorego ,przyjmij go do gabinetu swego.
Pomóż mu w niedoli ,gdy coś go boli .
Nie tylko wtedy ,gdy ma termin kontroli .Proszę :roza:


Trzeba się uśmiechać!!!
bo z drugiej strony cienia ,zawsze świeci słońce !;-)
Awatar użytkownika
Barbara
tubylcus forumus
tubylcus forumus
 
Posty: 7142
Rejestracja: 17 sierpnia 2007, 17:47
Lokalizacja: Lublin


Postautor: Gemini » 26 sierpnia 2009, 09:23

Hania w galerii wkleiła zdjęcie szarlotki przepysznie wyglądającej. Ja tym zmotywowana kupiwszy tortownicę upiekłam też szarlotkę. Moja jest mniej okazała, ale dla biorących encorton powiedzmy. Pewnie znacie ten przepis, ja go poszukałam w internecie i upiekłam. Szarlotka "sypana" bez cukru.

Składniki :

1 kg słodkich ale o wyrazistym smaku jabłek ( ja daję Melbę)
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl. mąki razowej
1 szkl. kaszki manny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
cynamon

Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Mąkę, kaszkę i proszek wymieszać . Podzielić na 3y części. W wysmarowanej dokładnie tłuszczem tortownicy wysypać 1/3 sypkich składników na dno, na to warstwa jabłek posypana cynamonem, 2ga warstwa sypkich składników, warstwa jabłek, cynamon i 3cia warstwa sypkich. Na wierzch starte masło na grubych oczkach rozłożyć równomiernie na całości. Piec ok. 1 godz. w piek elektrycznym, w gazowym ponoć można ciut krócej.

Dziś upiekłam znów. Zapach szarlotki w domu poprawia nastrój....

Zycze samcznego !!! jak ktoś się skusi

[/quote]
Ostatnio zmieniony 26 sierpnia 2009, 18:09 przez Gemini, łącznie zmieniany 1 raz
Gemini
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1633
Rejestracja: 08 czerwca 2007, 18:20
Lokalizacja: PL


Postautor: Haniula1010 » 26 sierpnia 2009, 13:47

Hej Renatka :D
Przepis wygląda mi na łatwy i prosty, tylko trudno mi sobie wyobrazić ciasto sypane :shock: , w dodatku bez cukru i bez "kleiwa"- czyli jajek :shock: :wink:. Ono w ogóle się trzyma, czy trzeba je wybierać z tortownicy łyżeczką? Gdybyś mogła -wklej zdjęcie przy najbliższej okazji ok?
Pozdrawiam serdecznie :lol:
Obrazek
Haniula1010
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 2970
Rejestracja: 18 października 2006, 19:08
Lokalizacja: Biłgoraj


Postautor: Gemini » 26 sierpnia 2009, 18:05

:)

Jest ona w smaku zapewne odrobinkę inna. Dno tortownicy musi być wysmarowane grubo masłem. jabłka muszą byś słodkie, ale nie pyrowate i cynamon konieczny , łyżka na pewno.. Oryginalna wersja zawiera cukier. Jak w wyszukiwarce wpisze się "szarlotka sypana" to tam jest podany cukier. Można i tak. Zdjęcie w galerii :) I dodam ze to wersja z mąką razową, zwykła moze tez być.

Dodane po 6 minutach:

Dodam jeszcze ze po wystygnięciu kroi się zupełnie normalnie i można ją podebrać ł0patką do tortu spokojnie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Gemini
el gadułos
el gadułos
 
Posty: 1633
Rejestracja: 08 czerwca 2007, 18:20
Lokalizacja: PL


Postautor: Anuta » 28 sierpnia 2009, 16:06

Kurczę, to może być rewelacja dla łasuchów którzy redukują kalorie w diecie aby trzymać w ryzach krągłości. :roll:
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby to jakoś nie było
Anuta
Lubi pisać
Lubi pisać
 
Posty: 279
Rejestracja: 14 lutego 2007, 17:37
Lokalizacja: łódzkie




Wróć do Smaczości, pyszności

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości